AB, 20 yılda biriktirdiğini 2 yılda kaybetti

AB Komisyonu, krizin kalıcı etkisi olarak Avrupa'da büyüme potansiyelinin yarı yarıya azaldığı tespitinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Küresel krizle ilgili oldukça karamsar bir tablo çizen AB Komisyonu, ''20 yılda biriktirdiğimizi kriz 2 yılda götürdü'' tespitinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, geçen hafta Brüksel'de toplanan AB liderlerine yaptığı sunumda, Avrupa'da geçen yıl kaydedilen yüzde 4 küçülmenin 1930'lardan bu yana en kötü ekonomik performans olduğu ve sanayi üretiminde görülen yüzde 20 gerilemenin 1990'lı yıllardaki seviyeye dönüş anlamına geldiğini anlattı.

Krizin kalıcı etkisi olarak Avrupa'da büyüme potansiyelinin yarı yarıya azaldığını belirten Barroso, AB'de son 20 ayda 7 milyon kişinin işsiz kaldığını, gençler arasında işsizlik oranının yüzde 21'i aştığını ve bu yıl içinde yüzde 10,3'e ulaşacak ortalama işsizlik oranının en son 1990'lı yıllarda görüldüğünü bildirdi.

Avrupa'da nüfusun hızla yaşlandığını, verimlilik düzeyinin ABD'nin oldukça altında kaldığı ve bankaların hala kredi musluklarını açmamasının ekonomik toparlanmayı geciktirdiğini kaydeden Barroso, dünyadaki toplam ihracatta 1996 yılında yüzde 24 olan AB payının 2007 yılında yüzde 22'ye gerilediği, aynı şekilde bu dönemde ABD'nin yüzde 19'dan yüzde 14'e ve Japonya'nın yüzde 14'ten yüzde 9'a inerken Çin'in yüzde 5'ten yüzde 15'e çıktığını anlattı.

Barroso, AB devlet ve hükümet başkanlarına yaptığı sunumda krizde mali yapısı bozulan AB'nin "20 yılda biriktirdiğini 2 yılda erittiğini", AB'de borçluluk oranlarının (kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı) yüzde 80'i aştığını aktardı.

AB'nin gelecek 10 yılı kaybetmemek için yaşadıklarından ders alarak ve gerçeklerle yüzleşerek farklı bir ekonomiye geçiş hazırlığı yapmasını isteyen Barroso, AB ekonomisine, üye ülkeler arasında vergi ve diğer engellerinin kaldırılmasının 94 milyar Euro, bürokrasinin 4'te bir oranında azaltılmasının 75 milyar Euro, hizmet sektörünün serbestleştirilmesinin 63 milyar Euro ve elektrik piyasasında üreticilerle dağıtıcıların ayrıştırılmasının 50 milyar Euro katkıda bulunacağını bildirdi.

Barroso, AB'de ekonomik büyümenin bilgiye dayanması gerektiğini ve bu kapsamda inovasyon, eğitim ve dijital topluma ağırlık verilmesini, nitelikli iş gücü yetiştirilmesini ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasını talep etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir