AB, Danimarka'yı uyardı

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Almanya ve İsveç sınırlarında daimi kontrollere başlamaya hazırlanan Danimarka'yı mektupla uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Almanya ve İsveç sınırlarında daimi kontrollere başlamaya hazırlanan Danimarka'yı, serbest dolaşımı tehlikeye düşürmemesi konusunda uyardı.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen'e uyarı mektubu gönderen Barroso, suç ve vergi kaçakçılığıyla mücadele için başlatılacağı açıklanan sınır kontrollerinin daimi ve yoğun bir şekilde uygulanmasının kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin AB içinde serbest dolaşımını ve Schengen Anlaşması'nı ihlal anlamına gelebileceğini belirtti.

AB anlaşmalarına göre üye ülkelerin iç sınırlarda kişileri ve malları sistematik olarak kontrol edemeyeceğini vurgulayan Barroso, sadece vergi kaçakçılığı gibi kamu çıkarını ilgilendiren zorunlu hallerde orantılı şekilde belirli bölgelerde kontrollere izin verildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda Danimarka'nın açıkladığı sistematik sınır kontrollerinin AB müktesebatını ve Schengen Anlaşması'nı ihlal anlamına geldiği uyarısında bulunan Barroso, Danimarka'nın atacağı her adım öncesinde kendileriyle diyaloğa girmesini istedi.

Barroso, gerekirse AB hukukunu korumak için Danimarka'ya karşı her türlü tedbiri alacaklarını bildirdi.

Kuzey Afrika'dan göçmen akınını diğer AB üyeleriyle paylaşmak isteyen İtalya'nın Fransa'yla yaşadığı gerginliğin yanı sıra Danimarka'nın da suç ve kaçak göçü engellemek için Almanya ve İsveç sınırlarında daimi kontrollere başlama kararı, İngiltere, İrlanda, Bulgaristan ve Romanya dışında kalan 23 AB üyesiyle İsviçre, Norveç ve İzlanda'yı kapsayan Schengen ortak vize bölgesinin geleceğini tartışmaya açmıştı.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, dün Brüksel'de yaptığı açıklamada, Danimarka'da aşırı sağla anlaşan hükümetin 2-3 hafta içine sınır kontrollerine başlama kararını "şaşkınlıkla karşıladıklarını" belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir