AB hem övdü, hem uyardı

Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme performansını takdir eden AB Komisyonu, aşırı değerlenen TL'ye dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,7 büyüyen Türk ekonomisini öven AB Komisyonu, Ocak ayından itibaren euroya karşı yüzde 8 değerlenen Türk Lirası'nın, dış pazarlarda Türkiye'nin rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

AB Komisyonu'nun aday ve potansiyel aday ülkeleri kapsayan ikinci çeyrek değerlendirme raporunda, "Türkiye açıkça çizgi ötesinde. Geçen yılki yüzde 4,7'lik küçülmeye rağmen gayri safi yurt içi hasıla ilk çeyrekte, 2009'un son çeyreğindeki yüzde 6'lık güçlü büyümenin de üzerine çıkarak yüzde 11,7 hızında büyüdü. Bireysel tüketim ve sabit sermaye oluşumu gibi iç talepteki etkili artış, büyümenin sürükleyici gücü oldu" denildi.

Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,7 ve gelecek yıl yüzde 4,5 ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olacağı tahmininde bulunan AB Komisyonu, güçlü iç talebin ve enerji fiyatlarındaki artışın ithalatı körüklediğini ve yılın ilk 5 ayında yüzde 37 ithalat artışının kaydedildiğini, aynı dönemde ihracat artışının ise yüzde 15 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Raporda, "Ocak ayından bu yana Türk Lirası euro karşısında yüzde 8 değerlendi. AB Komisyonu'nun hesaplamasına göre 2010 yılında Türk Lirası'ndaki gerçek değerlenme yüzde 10'u aştı. Bu durum Türkiye'nin dış (pazarlarda) rekabet gücüne tehdit oluşturabilir" denildi.

Bankacılık sektörünün yüzde 20 gibi oldukça yüksek bir sermaye yeterlilik oranına sahip olduğu ve yüksek karlılıkla çalıştığı vurgulanan raporda, şirketler ve tüketiciler için reel faiz oranlarının oldukça düşük seviyede bulunduğu, krediler geçen yılın aynı dönemine göre ilk çeyrek sonunda yüzde 6 artarken geri dönmeyen kredi oranının yüzde 5,3'lerden yüzde 4,9'a indiği anlatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir