AB, hızlı büyüyenleri 'tercihli tarife' dışında bırakacak

AB Brezilya , Arjantin, Rusya, Malezya gibi büyüyen 96 ülkeyi gümrük avantajlarında tarife dışına çıkaracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, son yıllardaki güçlü büyümeleriyle dev ekonomiler haline gelen Brezilya, Arjantin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya gibi ülkeleri tercihli tarife uygulamasının dışında bırakmak için harekete geçti.

Dış ticaretten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Karel de Gucht tarafından açıklanan tercihli ticaret reformuyla gümrük avantajlarından faydalanan ülke sayısının 176'dan, sadece en yoksul ülkeleri kapsayacak şekilde 80'e düşürülmesi hedefleniyor.

2014 yılından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemeyle, Dünya Bankası'nın endekslerinde orta gelir grubuna dahil ülkelerden üst ve üst-orta gelir seviyesindekiler (kişi başına düşen milli geliri 4 bin - 12 bin dolar aralığında bulunan ülkeler) AB'ye gümrüksüz ya da düşük gümrükle ihracat hakkı veren tercihli ticaret uygulamasından mahrum bırakılacak.

AB Komisyonu'na göre tercihli ticaret yoluyla yılda yaklaşık 60 milyar Euro ithalat yapan AB'nin, ülke sayısının yarıya indirilmesi halinde ithalat rakamı da 38 milyar Euroya gerileyecek.

De Gucht, "Son 10 yılda küresel ekonomik denge büyük ölçüde değişti. Gümrük vergileri tarihin en düşük düzeyine indi. Böyle rekabetçi bir ortamda tercihli ticaret sunacaksak bundan en çok ihtiyaç duyan ülkeler en fazla faydalanmalı" dedi.

Düzenleme 2014'de uygulanmaya başlanacak

AB'nin 2014 yılından itibaren uygulamaya sokacağı yeni düzenlemeyle, tercihli ticarette belli ürünlerde yüksek pazar payına ulaşan ülkelere getirilecek sınırlamalar da esnetiliyor. Buna göre, mevcut düzenlemede tekstil ürünlerinde yüzde 12,5 ve diğer sektörlerde yüzde 15 pazar payına ulaşan ülkelere getirilen tercihli ticaret sınırlaması, yeni düzenlemede tekstil sektöründe yüzde 15 ve diğer sektörlerde yüzde 17,5'e çıkarılıyor.

2009 yılı verilerine göre tercihli ticaret yoluyla AB'ye en fazla ihracatı, 13,1 milyar Euroyla Hindistan, 4,5 milyar Euroyla Bangladeş, 4,2 milyar Euroyla Tayland, 3,4'er milyar Euroyla Endonezya ve Brezilya ve 2,9 milyar Euroyla Rusya gerçekleştiriyor.

Tercihli ticaret avantajıyla AB'ye en fazla, 14,2 milyar Euroyla tekstil ve konfeksiyon ürünleri satılıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir