AB ile vize muafiyeti süreci başlıyor

AB Komisyonu Türkiye ile vize muafiyeti sürecini başlatmak için yetkilendirildi, Türkiye de bugün geri kabul anlaşmasını paraf edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Konseyi'nin Türkiye ile vize muafiyeti sürecinin başlaması konusunda dün Avrupa Komisyonu'nu yetkilendirdiğini, bu adım karşılığında da Türkiye'nin bugün öğleden sonra "geri kabul" anlaşmasını paraf edeceğini açıkladı.

Türkiye 2009 yılından bu yana AB'nin Türk vatandaşları için vize muafiyeti sağlamasını talep ediyor, AB tarafı ise öncelikle Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını imzalamasını istiyordu. Geri kabul anlaşması, Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden kaçak göçmenlerin Türkiye'ye iadesini öngörüyor. Bu anlaşma çerçevesinde Türk vatandaşlarının yanısıra, Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçak yollarla giren 3. ülke vatandaşlarının da Türkiye'ye iade edilmesi ve kendi ülkelerine gönderilene kadar bir süre Türkiye'de kalmaları öngörülüyor.

CNN Türk televizyonuna açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Dün AB Konseyi Türkiye ile vize muafiyeti konusunda yetkilendirmede bulundu. COREPER dün vize muafiyeti için komsiyonu yetkilendirdi" dedi bu adım karşılığında Türkiye'nin atacağı adımları şu sözlerle anlattı: "Bugün de bu yetkilendirme karşılığı olarak, öğleden sonra AB Daimi Temsilcimiz Selim Yenel geri kabul anlaşmasını parafedecek. Bundan sonra AB tarafı bize bir eylem planı getirecek, biz bir an önce getirmesini istiyoruz. Bu eylem planı gelince biz de geri kabulü imzalayacağız, ilerleme olunca da onaylayacağız. Eylem planı neticelenecek noktaya gelince biz degeri kabulü uygulamaya başlayacağız."

Türkiye-AB ilişkilerinde bu gelişme ile tarihi bir adım atıldığını belirten Davutoğlu, tam vize muafiyetine geçişin diğer ülkelerde de 2-3 yıl aldığını hatırlatarak, Türkiye içinde sürecin bu şekilde işlemesini beklediklerini söyledi.

Erdoğan Fransa'ya yaptırım talimatını kaldırdı

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün Brezilya'da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından, Nicholas Sarkozy döneminde, Ermeni soykırımı iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa nedeniyle Fransa'ya karşı kabul edilen yaptırımların gündemden düşürülmesi talimatı verdiğini açıkladı.

Davutoğlu, Hollande'ın Erdoğan ile yaptığı görüşmede geçmiş dönemde yaşanan sıkıntıları aşma iradesinde olduğuna dair mesajlar verdiğini belirterek, "Sayın Başbakan, Sayın Hollande ile yapılan görüşmes orasında gerekli talimatları verdiler. Bu yaptırımlar Fransa'nın bu yeni tutumu dolayısıyla gündemden düşecektir" dedi.

Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarının suç sayılmasına ilişkin tasarının Fransa Meclisi Genel Kurulu ve Senatosu'nda yasalaşması üzerine geçen yıl Aralık ayında Fransa'ya karşı sekiz maddelik yaptırım paketi kabul etmişti.  Fransa Anayasa Komisyonu ise daha sonra bu yasayı iptal etme kararı almıştı.  İlişkilerde başlayan bu yeni dönem kapsamında 5 Temmuz'da Fransa'ya ikili ziyaret için gideceğini de açıklayan Davutoğlu,"Bu ziyaret sırasında yaptırımların kaldırılması dahil bundan sonra atılacak olumlu adımlar da değerlendirilecektir" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir