”AB süreci kararlılıkla devam edecek”

Gül, "Çeşitli siyasetçiler gelir geçer, çeşitli vesilelerle, bazı şeyler söylerler ama bunlara hiç takılmayacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecini kararlı bir şekilde devam ettireceğini belirterek, "Çeşitli siyasetçiler gelir geçer, onlar çeşitli vesilelerle, belki vizyon noksanlığından, bazı şeyler söylerler ama bunlara hiç takılmayacağız" dedi.

Gül ve Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Gül, "Almanya ve Fransa'dan, 'Türkiye için konuşulacak tek şey imtiyazlı ortaklıktır' gibi kesin bir ifade geldi. Bütün bunlar kamuoyunda AB konusunda desteğin de düşmesine neden oluyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bizi bağlayan hukuki durumdur... Biz kararlı bir şekilde müzakere sürecini devam ettireceğiz. Çeşitli siyasetçiler gelir geçer, onlar çeşitli vesilelerle, belki vizyon noksanlığından, bazı şeyler söylerler ama bunlara hiç takılmayacağız. Zaten komisyon, sizin söylediğiniz demeçlere cevap vermiştir.

Biz kendi işimize bakacağız ve Türkiye olarak kendi reformlarımızı güçlü bir şekilde devam ettirip, bu müzakere süreci içinde yapılması gerekenleri yapacağız."

Silva: AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayarak, "Gelecekte hedefleri yakalamak ve dış politikayla güvenliği güçlendirmek için Türkiye önemlidir. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır" dedi.

Silva, Gül'le düzenlediği ortak basın toplantısındaki sözlerine Abdullah Gül'e daveti ve misafirperverliği için teşekkür ederek başladı.

Silva, Türkiye'ye daha önce turist olarak geldiğini, karşılaştığı güzel manzaralar, zengin kültürel hazine ve misafirperverliğin hala hatırında olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Portekiz'in Avrupa kıtasının iki farklı ucunda yer almasına rağmen birçok benzerlik ve tamamlayıcı özelliğe sahip olduğunu söyleyen Silva, bu hususun ilişkilerin gelişmesini kolaylaştırdığını, iki ülkenin de uzun ve zengin bir tarihi bulunduğunu ve aynı zamanda demokrasi ve insan haklarına saygılı olduğunu kaydetti. "Siyasi ilişkilerimizin çok iyi olması bu nedenle şaşırtıcı değil" diyen konuk Cumhurbaşkanı, ilişkilerin NATO ve diğer uluslararası örgütlerde de iyi düzeyde olduğunu bildirdi.