AB sürecinde Türkler çok sabırlılar

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus, Türkiye'nin yılan hikayesine dönen AB sürecine ilişkin "Türkler gerçekten çok sabırlı insanlar. Ben bu kadar sabırlı olmazdım" yorumunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veren ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 1959'dan beri aday ülke olduğunu göz önünde bulundurursak, Türkler gerçekten çok sabırlı insanlar. Ben bu kadar sabırlı olmazdım" dedi.
Gül, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Gül, Çek Cumhuriyeti'nden bir gazetecinin Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlık derecesinin ne olduğuna ilişkin sorusunu yanıtlarken, müzakerelerin Türkiye'nin arzu ettiği seviyede ilerlemediğini ifade ederek, ''Müzakere süreci teknik bir konudur ama birçok siyasi mülahazalarla adeta müzakere süreci esir alınmıştır'' dedi.
Dışarıdan müdahale daha sakıncalı
Gül, başka bir Çek gazetecinin Suriye'de yaşanan durumun nasıl çözülebileceğine ilişkin sorusu üzerine, Esad'ın inisiyatif alıp sürece önderlik edemediğini belirtti. ''Şimdi Suriye'de geri dönüşü olmayan bir yol var'' diyen Gül, Türkiye ve bölge ülkelerinin, Arap Birliği'nin çok yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi. Gül, Bölgenin kendi meselesini halletmesini daha çok tercih ediyoruz. Uzaklardan, dışarıdan müdahaleleri daha sakıncalı görüyoruz'' dedi.
Borç krizi Türkiye'nin üyeliği için bir neden
Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini de ifade eden Klaus, "Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini çok açık biçimde destekleyen ülkelerdendir. Türkiye'nin 1959'dan beri aday ülke olduğunu göz önünde bulundurursak, Türkler gerçekten çok sabırlı insanlar. 
Ben bu kadar sabırlı olmazdım" diye konuştu.
Klaus, "Ben Başbakan olarak AB'ye adaylığımızı 1996 Ocak ayında ilan ettim. 2004 Mayıs ayında ise tam üye olarak kabul edildik. Yani 8 yıllık bir süreç geçirdik. Bu süreç, bazılarımıza çok uzun bir süre gibi gelmişti. Bu sabrınıza gerçekten büyük saygı gösteriyorum. Emin olunuz Çek Cumhuriyeti olarak sizin yanınızda olacağız" dedi.
Euro Bölgesindeki mali sorunların Türkiye'nin AB üyeliğine engel olabilecek bir husus olmadığını belirten Klaus, "Tam tersine, bu sorunlar Türkiye'nin üyeliği için bir nedendir. Avrupa'nın bugün uyanması, sarsılması ve değişmesi lazım. Türkiye gibi büyük bir ülkenin katılmasıyla bu sarsılma gerçekleşebilecektir" ifadelerini kullandı.
AA
Bu konularda ilginizi çekebilir