”AB ülkeleri yüzde 40 oyu başarı olarak görüyor”

Brüksel'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 61. toplantısına katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yurda döndü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "AB ülkeleri, 7 yıldır iktidarda bulunan bir partinin bu kadar büyük bir küresel kriz yaşanırken hala yüzde 40 oy alıyor olmasını büyük bir başarı olarak nitelendiriyorlar" dedi.

Brüksel'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun (KPK) 3 gün süren 61. toplantısına katılan Bağış, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında göreve geldikten sonra Brüksel'e son 2.5 ayda 4. ziyareti yaptığını belirterek, AB üyelik sürecinin ilerletilmesi için temaslara kararlılıkla devam ettiklerini söyledi.

Brüksel'deki görüşmelerine Avrupa Parlamentosu Başkanı ile başladığını kaydeden Bağış, bu görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliğine desteğin devam ettiğini ve reform sürecinin hızlanması konusundaki beklentilerin dile getirildiğini anlattı.

Egemen Bağış, görüşmelerde Hükümetin AB üyeliği sürecinde reformların hızlandırılması konusundaki kararlılığını dile getirdiğini ifade ederek, bu konuda muhalefet partileriyle işbirliği yaparak gerekli adımları atmak konusundaki kararlılıklarını vurguladığını belirtti.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 61. toplantısında bir konuşma yaptığını da hatırlatan Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ile de görüştüğünü, Schulz'un, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine verdiği desteğin devam ettiğini söylediğini kaydetti.

Bağış, Sosyalist Grup'un, CHP'nin AB üyeliğine destek vermesini de olumlu karşıladığını belirterek, temasları çerçevesinde AB Komisyonu'nun adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu Başkan Yardımcısı Jasques Barrot ile eğitim ve kültürden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Jan Figel, tarım ve kırsal kalkınmadan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Mariann Fischer Boel, çevreden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Stavros Dimas ve balıkçılıktan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Joe Borg ile görüştüğünü bildirdi.

Görüşmelerde, Türkiye'nin AB ile ilişkileri, fasıllarda gelinen noktalar, atılması düşünülen adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Bağış, Jasques Barrot ile yaptığı görüşmede, Avrupa Adalet Divanı'nın vize konusuyla ilgili aldığı kararın bir an önce uygulanması konusunda gerekli adımların atılması için talepler dile getirdiklerini söyledi.

Egemen Bağış, "Bu karar çerçevesinde, sadece kamyon şoförlerimizin değil, iş adamlarımız, sporcularımız, sanatçılarımız ve akademisyenlerimizin de AB üyesi ülkelere vizesiz girişlerinin sağlanması için gerekli altyapının sağlanmasına ilişkin taleplerimizi vurguladık" dedi.      

"Yerel seçimler"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bağış, "Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarının Avrupa ülkelerinde nasıl değerlendirildiğinin" sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yerel seçimlere katılım oranının yüzde 80'lerde olması onları çok etkiliyor. Çünkü AB üyesi birçok ülkede bu kadar yüksek düzeyde bir katılım yok. AB ülkelerinde yüzde 40 civarında oy alan fazla bir parti de yok. O nedenle AB ülkeleri, 7 yıldır iktidarda bulunan bir partinin bu kadar büyük bir küresel kriz yaşanırken hala yüzde 40 oy alıyor olmasını büyük bir başarı olarak nitelendiriyorlar. Birçok kişiden de tebrik aldım."

Egemen Bağış, "Doğu ve Güneydoğu bölgesinde DTP'nin seçim başarısını PKK tehdidine bağladığınız değerlendirmenizi AB ülkeleri nasıl karşıladı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Benim konuşmamda bahsettiğim tehdidin bizzat belgesi bazı gazetelerimizde yayınlandı. Birçok yazılı, sözlü tehdit çabaları oldu. Vatandaşlarımızın bir kısmı bunların etkisi altında kalmış olabilir. Özellikle seçim günü sandık civarında yapılan baskıların etkisi olmuş olabilir ki ben düşüncelerimi paylaştım, ama bu tehditlere rağmen Doğu ve Güneydoğu bölgesinde partimizin yine birinci parti olması, yüzde 40'ın da üzerinde oy almış olmamız vatandaşımızın bu konudaki kararlılığının bir göstergesidir."