AB'de tüketici harcamaları arttı

Visa Europe'un araştırmasına göre AB'de harcamalar yüzde 0.8 artarken tüketicilerin harcamalarının çoğunda kart tercih ettikleri bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Visa Europe'un Markit Economics araştırma şirketi ile birlikte hazırladığı "Visa Europe: AB Tüketici Harcama Raporu"na göre 2010'un dördüncü çeyreğinde AB genelinde tüketici harcamaları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,8 artış gösterdi.

Visa Europe'un "Avrupa Birliği (AB) Tüketici Harcamaları" raporuna göre, 2010'un son çeyreği, harcamaların aralıksız arttığı beşinci çeyrek oldu. Araştırma verileri, giderek artan sayıda tüketicinin, ödemelerini kartlarla yapmayı tercih ettiğini ortaya koydu.

2010'un son üç ayında Visa kartlarıyla yapılan harcamaların toplamı 2009'un aynı dönemine göre yüzde 17,2 artarak 253 milyar euroya ulaştı. Ortalama işlem tutarı iki çeyrek üst üste azalma göstererek üçüncü çeyrekte gerçekleşen 50,8 eurodan 50,1 euroya düştü.

2010'un üçüncü çeyreğinde yüzde 1,2 olan büyüme oranı, AB genelindeki ekonomik toparlanmanın yavaşlığını yansıtır biçimde dördüncü çeyrekte azaldı.

AB üyesi ülkelerde tüketici harcamalarının beş çeyrektir aralıksız artmasına rağmen, rapora göre bu artışın temposu 2010'un birinci çeyreğinde kaydedilen yüzde 2,5'luk en yüksek orana göre yavaşlamış bulunuyor. Çeşitli sektörlerde hazırlanan niteliksel verilere dayanan raporların aksine, gerçek tüketici harcamalarının yansıması niteliğinde olan Visa Europe: AB Tüketici Harcama Raporu, AB genelinde giderek daha fazla sayıda tüketicinin ödemelerini kartla yapmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor. Raporda, Avrupa'daki tüketici harcamalarının her 8 eurosundan 1 eurosunun Visa kartlarıyla yapıldığı vurgulanıyor.

AB'de harcama seviyelerinin ülkeden ülkeye hatırı sayılır derecede farklılık gösterdiğini ortaya koyan rapora göre, aralarında Polonya, Letonya, ve Estonya'nın yer aldığı Doğu Avrupa ülkelerinde tüketici harcamalarında büyük artışlar kaydedilirken, İrlanda ve Yunanistan'da toplam harcama seviyelerinde önemli azalmalar görüldü.

Rapora göre AB'nin büyük ülkelerinden Almanya ve İtalya'da harcamalarda az miktarda düşüş gözlense de daralma oranları çeyrek içinde ılımlı seviyeleri buldu. İngiltere ve Fransa'da tüketici harcamaları artmaya devam ederken artış oranı üçüncü çeyreğin gerisinde kaldı.

Visa kartla yapılan harcamalar 3 kat arttı

Rapor sonuçlarını değerlendiren Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, Türkiye pazarında 2010 yılında elde ettikleri sonuçların, Avrupa Birliği ülkelerinde yürütülen bu çalışmanın sonuçları ile paralellik gösterdiğini belirtti.

Kurak, "Türkiye'de de harcamalarını kart kullanarak yapan tüketicilerin sayısı giderek artıyor. Geçtiğimiz on yıl içerisinde ülkemizde Visa kartları ile yapılan harcamaların toplam tüketim harcamalarındaki payı 3 kat arttı. 2000 yılında her 20 TL'lik alışverişin 1 TL'si Visa kartlarıyla yapılırken, 2010 yılında her 7 TL'nin 1 TL'si Visa kartlarıyla yapıldı. 2010 yılında toplam tüketici harcamalarından aldığımız pay bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 artarak yüzde 15,2'ye ulaştı" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir