AB'nin listesine girmek en az 1 sene sürecek

Türk bankalarının Avrupa bankalarına eş değer kabul edilmemesi üzerine TBB toplantı düzenledi. DÜNYA’nın gündeme getirdiği olay üzerine sektör ortak çalışma kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

Avrupa Birliği’nin bankacılık sektörü için açıkladığı eş değer ülke listesi için geçen hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri ve bankacıların, Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bir araya geldiği öğrenildi. BDDK’nın bankacılık sektörü temsilcilerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiği toplantıda, Türkiye’nin listeye girmesi için bundan sonra yapılacak görüşmelerin takvimine de değinildi. Verilen bilgilere göre listeye girmek en az bir yılı bulacak. İlk hedef tarih olarak Mart 2016 telaffuz edilirken sektör ve çatı kuruluşu TBB’nin de, enformasyon konusunda BDDK’ya tam destek vermeye hazır olduğunu ifade ettiği öğrenildi. 

Avrupa Birliği 12 Aralık 2014’te yürürlüğe aldığı bir komisyon kararıyla sadece 17 ülkeyi bankacılıkta kendisine eş değer bulmuş ve açıklanan listede Türkiye yer almamıştı. Türkiye’nin eşdeğer ülke listesinin dışında kalması nedeniyle, Avrupalı bankalar Türkiye’ye açtıkları her kredi için daha yüksek bir risk ağırlığı oranı kullanarak sermaye yeterlilik rasyolarını hesaplayacaklar. Öte taraftan, bundan sonraki süreçte Avrupa Birliği Komisyonu’nun kararlarında European Banking Autohrity’nin (EBA) değerlendirmelerinin esas alınacağı; ayrıca IMF, Basel Bankalar Denetimi ve Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü gibi uluslararası kurumların bağımsız değerlendirmelerinin de dikkate alınabileceği belirtildi.

BDDK, TBB ve bankaların temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda ortak hareket edilmesi gerekliliği üzerinde durulduğu öğrenildi. Eşdeğer ülke listesinde Türkiye’nin yer almamasından hem Türkiye’de mukim bankalar, hem Türk bankalarının yurtdışındaki iştirakleri hem de Avrupalı bankaların Türkiye’de mukim bankaları etkilenebilecek. Toplantıda ana sermayedarı Avrupa’da mukim bankaların münferit temasları ya da başvuruları olması halinde de bilgi aktarım sürecinin işletilmesi gerekliliği üzerinde durulduğu kaydedildi. TC Avrupa Birliği Bakanlığı’nın da Türkiye’nin eş değer ülkeler listesinde yer almasına ilişkin çalışmalar yaptığına değinen konuya yakın bir kaynak, “Mart 2016’da Türkiye’nin eş değer ülke listesinde yer alması konusunda olumlu bir gelişme kaydedilebilmesi için bu dönemin çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Hem Otorite’nin hem de TC Avrupa Birliği Bakanlığı’nın takvimin gereğini aksatmadan yerine getirmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Listede Türkiye yok Güney Afrika var 

AB normlarına eş değer ülke kategorisine komisyon kararıyla birlikte 17 ülkenin dahil olduğu da açıklandı. Ülkeler incelendiğinde listede para ve sermaye piyasalarında Türkiye ile aynı kategoride olan Brezilya, Hindistan, Meksika, Güney Afrika ve Çin var. Piyasaların en büyük oyuncusu ABD, Kanada ve Avustralya da yer alırken Uzakdoğu’nun finans merkezleri Hong Kong ve Singapur da yer aldı. Listede küçük ama önemli bir merkez Monako, Manş denizinde İngiltere’ye yakın küçük fi nans merkezi olan ada ülkeler Guernsey, Isle of Man, Jersey var. Listedeki önemli bir ülke de Suudi Arabistan. Yatırım kuruluşlarında onay alan ülkeler ise henüz 9. Bunlarda Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Meksika, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Afrika ve ABD olarak sıralanıyor.