AB'nin sorunlarını çözmeye Türkiye olarak talibiz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İSTANBUL - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği'nin (AB) sorunlarını çözmede en önemli kilit ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Onun için AB'nin sorunlarını çözmeye Türkiye olarak talibiz" dedi.
8. Allgau-Orient Barış ve Dostluk Rallisi'nin Türkiye ayağı, 280 klasik araç ve 600 rallicinin Sultanahmet Meydanı'ndan hareketiyle başladı.
Bağış, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
AB'yi "insanlık tarihin en kapsamlı barış projesi" olarak tanımlayan Bağış, AB'nin içinde bulunduğu kriz sürecinde Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Bakan Bağış, "AB'nin sorunlarını çözmekte en önemli kilit ülke Türkiye. Onun için AB'nin sorunlarını çözmeye Türkiye olarak talibiz" diye konuştu.
AB yolculuğunda sürecin sonuçtan daha önemli olduğunu vurgulayan Bağış, ülkenin standartlarını teker teker yükselttiklerini söyledi.
"Türkiye, bu yolculuğunda bölgesine demokrasi, istikrar, şeffaflık ve kardeşlik mesajları veren bir ülke haline geldi" diyen Bağış, rallicilere hitaben "Size de bize de durmak yok, yola devam" diye seslendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğindeki Türkiye'nin, sorunlarını teker teker çözme sürecinde olduğunu dile getiren Bağış, "Şimdi de 40 yıldır bu ülkenin kanını emen terör belasını başımızdan defediyoruz" ifadesini kullandı.
Bazı muhalif çevrelerin terörün bitmesinden ve rantın ellerinden gitmesinden rahatsız olduğunu anlatan Bağış, barış sürecine çomak sokulmaya çalışıldığını söyledi.
Bakan Bağış, sürece ilişkin tutumunu eleştirdiği muhalefetin de araç gibi bakıma girmesinin zamanının geldiğini kaydetti.

Etkinlikten notlar
Bakan Bağış, konuşma öncesi bir ralli aracına binerek Sultanahmet Meydanı çevresinde kısa bir tur attı.
Emniyet kemeri takarak trafik kurallarına uymanın önemine de dikkati çeken Bağış, gereksiz yere korna çalmanın da gürültü kirliliğine neden olduğunu ifade etti.
Rallicileri, "Dünyanın dört bir yanından İstanbulumuza gelen dostluk ve barış mesajı getiren ralliciler, hepiniz ülkemize, İstanbulumuza ve dünyanın merkezi Sultanahmet'e hoş geldiniz" ifadesiyle karşılayan Bağış, rallicilere dostluk ve barışa olan katkılarından dolayı teşekkür etti.
Bağış, konuşmaların ardından 20 ülkeden 280 aracın katılımıyla yapılan "Barış ve Dostluk" rallisinin startını verdi.
Almanya'dan 28 Nisan'da yola çıkan 111 takımdan oluşan 600 kadar rallici İstanbul'un ardından Kocaeli, Tokat, Ordu, Çorum, Ağrı gibi bazı illeri dolaştıktan sonra İskenderun limanından gemilerle İsrail'in Hayfa limanına geçecek.
Ralliciler, Filistinli çocuklar için düzenlenecek etkinliklere de katılacak.
8. Allgau-Orient Barış ve Dostluk Rallisi, Ürdün'de, araçların Ürdün Prensesi'ne teslim edilmesiyle sona erecek.