AB'nin Türkiye karnesi zayıf

AB, en düşük notu Türkiye ile ilişkileri ve Kıbrıs konusunda aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, 2010 karnesinde en kötü notları Türkiye ile ilişkiler ve Kıbrıs sorununa yaklaşımı nedeniyle aldı.

Avrupa'nın düşünce kuruluşlarından Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin AB'ye verdiği ilk kapsamlı yıllık karnede, AB'nin en yüksek puan aldığı konular 20 üzerinden 18'le Balkan ülkelerine vize muafiyeti, terörle mücadele için ABD ile veri paylaşımı ve İran'ın nükleer programı konusunda ABD ile işbirliği olurken, en düşük notları ise 20 üzerinden 5'le Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs sorununda Türkiye'ye yaklaşım, Çin'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü ve Dalai Lama ve Tibet konusunda Çin ile ilişkilere verildi.

Düşünce kuruluşunun Avrupa başkentlerindeki 40 uzmanı tarafından AB'ye verilen karnede, Batı Balkanlardaki kısmi başarısına rağmen Türkiye konusunda hatalar yapan AB'nin geçen yıl sadece gıda güvenliği faslında müzakereleri başlatabildiği hatırlatıldı.

Düşünce kuruluşuna göre, geçen yıl AB'ye ilgisi azalan Türkiye, İran ve İsrail-Filistin sorunu gibi Ortadoğu'daki önemli meselelerde, Batı'yı karşısına alarak artan oranda bağımsız dış politika izlemeye başladı.

AB'nin 2010 karnesinde, Kıbrıs sorunu kapsamında da Ankara'nın limanlarını açmayı reddederken Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye'nin katılım müzakerelerini ve KKTC'ye doğrudan ticareti engellediği, öte yandan adadaki kapsamlı çözüm müzakerelerinin başarısız olduğu belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir