AB=ayrımcılık birliği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rifat SAİT

Avrupa Birliği'ni "Hıristiyan kulübü" olarak görenler haklı çıkmaya başlıyor. Türkiye'nin çok uzun süredir verdiği uğraşlar sonunda bugün gelebildiği konum "Tam üyeliğe kabul için AB ile müzakere" aşamasıdır. Ancak buna rağmen Türkiye'ye çeşitli engeller çıkaran AB, Türkiye'nin çok gerisinde kalan Sırbistan, Makedonya ve Karadağ'a vizesiz seyahat etme imkanı vermeye hazırlanıyor. Diğer yandan AB yetkilileri, Türkiye gibi Müslüman olan Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek'e vizeyi vermeyeceğini söylüyor. BBC'den servis yapılan haber aynen şöyle:

"Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Batı Balkanlar'dan AB'ye vizesiz seyahat hedefi doğrultusunda Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarının bu yıl sonunda AB vizesinden  muaf tutulmasını önerirken, aranan kriterleri yerine getirmedikleri ya da sürece dahil olmadıkları !???  gerekçesiyle Balkanlar'ın Müslüman ülkeleri olan Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Kosova'yı dışarıda bıraktı. Ortak basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu'nun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa'da vizesiz seyahat için Makedonya'nın tüm kriterleri karşıladığını belirtirken, Sırbistan ve Karadağ'ın taahhüt ettikleri bazı reformları ekim ayına kadar yerine getirmeleri gerektiğini bildirdi."

Burada çok ilginç çelişkiler var. Kararda "aranan kriterleri yerine getirmedikleri ya da sürece dahil olmadıkları" belirtilen ülkelerden biri Kosova. Dünyanın en yeni ülkesi olan Kosova'yı yöneten, kanunlarını ve hatta bayrağındaki AB'ye benzeyen yıldızları koyan Avrupa'nın Kosova misyonu  EULEX değil mi? EULEX'i AB ülkeleri oluşturmuyor mu? O zaman nasıl oluyor da Kosova aranan kriterleri yerine getirmiyor? Oysa Kosova, Avrupa'ya şirin görünmek için birçok cadde ve sokağa kendisi bir Katolik Arnavut olan ama Arnavutlar'a bir gram faydası dokunmamış rahibe Teresa'nın (Arnavutlar Anne Teresa derler) ismini ve resmini koymuştu.!!!

11 Temmuz 1994 yılında Avrupa'nın gözü önünde, Srebrenisa'da 2 günde 8 bin Müslüman Boşnak'ı katleden vahşilere (Sırbistan'a) "vize" veriliyor ama o katliamın mağduru olan Bosnalı Müslümanlar'la ve Kosovalı Müslüman Arnavutlar'a bu hakkı verilmiyor. Aslında 1994 yılındaki Srebrenisa katliamının esas sorumlusu, Srebrenisa'yı güvenli bölge olarak tanıyıp Müslüman Boşnaklar'ın elindeki silahları alıp, hepsini kurbanlık koyun gibi Rodovan Karadzic ile onun katliam suçu ortağı Ratko Mladiç'e veren Avrupa Birliği'nin Hollandalı askerleriydi. Bu çok şerefli!!!? asker müsveddelerine daha sonra Hollanda'da şeref madalyası verilmişti.

Ne kadar gariptir ki eski Yugoslavya'daki savaş suçlarına Hollanda'daki Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi bakıyor. Sırp canisi Slobodan Miloşoviç burada yargılanırken sözüm ona intihar etmişti. AB, aldığı bu yeni kararla "Bosna'da etnik temizlik yapan Ratko Mladiç'e, Sırp pasaportuyla Avrupa'da vizesiz seyahatin zevkini tattıracak. Oysa aynı Avrupa Birliği, "Rodovan Karadzic ile onun katliam suçu ortağı Ratko Mladiç yakalanıp Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilmedikçe AB kapıları Sırbistan'a açılmaz" demişti. AB'nin yetkilisi Haviyer Solana'ya bir gazeteci soruyor: "Ratko Mladiç halen yargı önüne çıkartılmamış olduğuna göre Sırbistan'a vizeyi nasıl vereceksiniz? Solana'nın yanıtı yine yüzsüzce... "Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Savcısı, Sırbistan'ın mahkemeyle tam bir işbirliği içinde olduğunu söylerse mesele kalmaz" demiş. Şıracının şahidi bozacı olunca böyle olur işte.

AB Komisyonu'nun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot, Sırplara vizeyi verilecek açıklamasını yaparken unvanında yazılı olan "adalet" kavramını taşımaya utanmıyorsa bir gün tarih önünde utanmazlıklarının hesabını vermeye hazır olmalıdır. Ha bu arada, Avrupa ayırımcılık birliği ya da kısa ismiyle AB, bir şeyi gözünden kaçırmış olsa gerek.Vize verdiğiniz ülkelerden Makedonya'da 600 bin Müslüman Arnavut yaşıyor. Acaba dikkatinizden mi kaçtı, yoksa sonradan bir planınız mı var? Ayrıca AB yetkililerine soruyorum: "Sincan'da Müslüman Türkler'e yapılan katliamdan sonra Çin'i ne zaman AB'ye almayı düşünüyorsunuz? "