Abbas ve Meşal Kahire'de bir araya gelecek

Abbas ile Meşal, Perşembe günü Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelerek barış sürecini görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas'ın Şam'da yerleşik siyasi lideri Halid Meşal'in Perşembe günü Kahire'de bir araya gelmeleri bekleniyor.

Uzlaşma görüşmelerinde El Fetih heyetinin başkanlığını yürüten El Fetih Merkez Komitesi üyesi Azzam El Ahmed de Filistin'in Sesi radyosuna Abbas-Meşal görüşmesinin Perşembe günü olacağını doğruladı.

El Ahmed, görüşmede, Filistin Kurtuluş Örgütü dosyası da dahil olmak üzere, oldukça önemli konuların gündemde olacağını belirtti; bunlar arasında Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'nde sükunetin sağlanması, halkın direniş mücadelesi, barış süreci ve geleceğe ilişkin ihtimallerin değerlendirilmesini de saydı; ayrıca her iki tarafın da uzlaşma anlaşmasında mutabık olduğu genel seçimlerin de gündemde bulunduğunu aktardı.

El Ahmed, Abbas-Meşal buluşmasında tarafların mutabık kaldığı konular çerçevesinde, Hamas ve El Fetih arasında toplantıların devam edeceğini de kaydetti.

Yeni hükümet

Yeni bir hükümetin oluşturulmasıyla ilgili olarak Azzam El Ahmed, "Bu konuda isimlerin tartışılmasının zamanını değil" diyerek, bu konunun genel olarak tartışıldığını, El Fetih'in kesin tavrını belirlemediğini kaydetti. El Ahmet, "Bir anlaşmaya varılması öncesi, Hamas ile olumlu bir hava içinde konunun tartışılması üzerinde uzlaşmaya vardık" dedi.

Bu arada, üst düzey bir Mısırlı yetkili, Hamas ile El Fetih'in yeni Filistin hükümetinin bundan sonraki Başbakanı üzerinde uzlaştıklarını öne sürdü.

Mısırlı yetkili, geçen günlerde Kahire'de yapılan gizli mahiyetteki toplantılarda, bağımsız birçok kişinin isminin geçtiğini ve tarafların bir isim üzerinde uzlaştıklarını iddia etmesine rağmen, gelecekteki başbakan adayının ismini vermeyi reddetti. Yetkili, halihazırdaki Başbakan Selam Feyyad'ın isminin her iki tarafın önerdiği adaylar arasında yer almadığını söylemekle yetindi.

Bu konularda ilginizi çekebilir