”ABD Eximbank, 1 milyar dolar kredi verecek”

Yıldız, kredinin rüzgar, güneş, jeotermal gibi bütün yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Eximbank'ının Türkiye'deki yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği çalışmalarına toplam 1 milyar dolar kredi vereceğini bildirdi.

ABD Eximbank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü arasında "Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği projelerine kredi sağlanması" konusunda bir mutabakat zaptı (MOU) imzalandı. Söz konusu mutabakat zaptına Enerji İşleri Genel Müdür Vekili Mustafa Çetin ile ABD Eximbank Başkanı Fred Hochberg imza koydu.

Mubakat zaptı töreni öncesinde Bakan Yıldız ve ABD'li heyet basına kapalı görüşme yaptı. Enerji Bakanlığında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Bakan Yıldız, ABD Eximbank Başkanı ve heyetiyle son derece verimli ve güzel bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Görüşmede, Türkiye'deki enerji sektöründeki yatırım fırsatlarının kredilendirilmesi konusunda konuştuklarını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi yakın dönemde ABD Eximbank'ı ihracat ve yatırımlar bakımından odaklanması gereken 9 ülke tespit etti. 9 ülkeden biri ve en önemlisinin Türkiye olduğunu kendileri beyan ettiler. Bugünkü görüşme o çerçevede düzenlenmiş bir görüşmedir. Bu görüşmede özellikle Türkiye'nin büyümesinin dikkat çektiğini ve bunu karşılayabilecek enerji yatırımlarının kredilendirilmesinin önemli olduğunu konuştuk.

İmzalanan mutabakat zaptına göre, şu anda başlangıç olarak 1 milyar dolar kredi ile başlamayı düşünüyoruz. Bu, daha ileride daha iyi fırsatlara dönüşecektir. Rüzgar, güneş, jeotermal gibi bütün yenilenebilir enerji yatırımlarında bu kredi kullanılabilecek. Yatırımcılar Türkiye'deki bankalar kanalıyla bu yatırımı isterlerse kullanabilecekler."

 "Türkiye'deki enerji bağımlılığını azaltmak istiyoruz"

ABD Eximbank Başkanı Fred Hochberg de banka olarak dünyada 9 ülke belirlediklerini ve bu ülkeler içerisinde en hızlı büyüyen ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye ile ABD'nın yıllarca milli güvenlik konusunda birlikte çalıştıklarını anlatan Hochberg, şimdi ekonomik işbirliğini de geliştirmek istediklerini bildirdi.

Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına kredi vererek Türkiye'deki enerji bağımlılığını azaltmak istediklerini belirten Başkan Hochberg, şöyle devam etti:

"Sayın bakan Yıldız bu konuda çok etkin ve çalışkan birisi. Türkiye için çok güzel planları olan bir kişi. Sayın Bakan beni özellikle 5 milyar dolar kredi vermem konusunda zorladı. Dolayısıyla ilk etapta 1 milyar dolar üzerinde çalışmak istiyoruz, ondan sonra geliştirmek istiyoruz. Vereceğimiz krediler 18 yıl geri ödemeli olabilir. Bunu gerçekleştirmek istiyoruz ve Türk bankalarıyla çalışmayı arzu ediyoruz."

Şimdiye kadar hidroelektrik ve jeotermal yatırımlara kredi verdiklerini, çok büyük bir kapasite olan 13 bin Megavatlık (MW) rüzgar kapasitesine de kredi verebileceklerini belirttiklerini kaydeden Hochberg, "Umarım bir daha ki Türkiye'yi ziyaretimde 1 milyar doları harcımız oluruz ve daha fazla kredi imkanı getirmiş oluruz" dedi.

"Nükleer Santral yapabilecek 2 büyük ABD firması var"

Bir gazetecinin "Türkiye ile ABD'nin ortak çıkarları dediniz, bunu biraz açabilir misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Başkan Hochberg, Türkiye ve ABD'nin enerji konusunda dışa bağımlı olduğunu, örneğin Türkiye'nin Rusya ve İran'a enerji konusunda bağımlı olduğunu, ABD ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artmasının hem iki ülke, hem de bütün dünya için iyi olacağını söyledi.

ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ile ekonomik ilişkilerin artırılması konusunda kendilerine talimat verdiğini kaydeden Hochberg, "Bu nedenle biz ekonomik işbirliğini nasıl artırabiliriz, bu tür imkanlara bakmaya çalışıyoruz. Ziyaretimizin en büyük amaçlarından biri budur. Dolayısıyla vereceğimiz kredilerle Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırımlarına yardımcı olmak istiyoruz" diye konuştu.

Bir basın mensubunun "Türkiye'de yapılacak nükleer santral için de kredi vermeyi düşünür müsünüz?" sorusu üzerine Fred Hochberg, Bakan Yıldız ile Türkiye'de yapılması planlanan nükleer santral konusunu da görüştüklerini belirtirken, "İki büyük ABD firması Westinghouse ve General Electrik (GE) özellikle nükleer projelerine katılmak isteyen firmalar. Bu firmalar Türkiye'ye en iyi teknolojiyi, en iyi fiyatlarla verebilecek firmalar. Dolayısıyla görüştüğümüz konulardan bir tanesi de (bu firmaların da nükleer santral yapımı konusuna katılabilir mi) konusu oldu" dedi.

Hochberg'in sözleri üzerine Bakan Yıldız, nükleer santral konusunun ilerleyen bir süreç olduğunu, bu süreçte somut tekliflerle gelen firmalarla görüşmeye açık olduklarını bildirdi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir