ABD halkı kemer sıkmaya alıştı

ABD'de ekonomik ve mali belirsizliğin yarattığı "aşırı korku" tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- IMF'nın araştırmasına göre, ABD'de hane halkı tüketimi düştü. Bu düşüşün daha da artması, böylece tasarruf oranlarının da harcanabilir kişisel gelirlerin yüzde 6'sına yükselmesi bekleniyor. Bu oran 2009 yılında yaklaşık yüzde 5'ti.

Araştırmaya göre, hane halkı tasarruf oranlarının gelecek birkaç yılda da harcanabilir gelirin yüzde 5 ila 7'si arasında olması öngörülüyor. Ülkedeki tüketimin düşmesi, refahın keskin bir şekilde azalması ve birbiriyle ilgili birçok ekonomik şokun ortaya çıkmasıyla çakışıyor.

Buna göre, ABD'de ev halkı refahı, 2009'da harcanabilir gelirin yüzde 480'ine ulaştı. Büyük depresyondan bu yana nadiren görülen "aşırı korku"nun mali pazarda hakim olduğu dönemde ekonomik ve mali belirsizliğin 2008'in sonlarında artması, tüketimin de düşmesine yolaçtı.

ABD ekonomisinin uzun süreli büyüme beklentilerinin kriz nedeniyle yeniden gözden geçirilmesi ile kredi uygunluğunun kriz öncesi yıllara göre göreceli olarak sıkılaşması da tüketimi etkileyen diğer nedenler olarak gösterildi. Ekonomideki olumsuz şokların ise ABD'deki tüketime, krizin ötesinde kalıcı etkilerde bulunabileceği belirtiliyor.

Bunun yanında, özel sektör taleplerinin kriz öncesi dönemle karşılaştırıldığında, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü civarına indiği belirtiliyor ve özel sektör taleplerinin "bastırılmış" düzeyde kalması durumunda, küresel ekonomik büyümenin öncesine göre daha güçsüz olacağı ifade ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir