"ABD müdahale öncesinde bize danışır"

Güney Kore yönetimi, ABD'nin Kuzey Kore'ye yapacağı herhangi bir müdahaleyi önceden kendilerine soracaklarına inandıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Kore, ABD'nin Kuzey Kore'ye yapacağı herhangi bir saldırıdan önce kendilerine danışacağına inandıklarını belirtirken, Çin de Kuzey Kore'ye daha fazla koruma karşılığında nükleer programını durdurma çağrısı yaptı.              

Bir Amerikan uçak gemisinin bölgeye yaklaşması gerilimi artırırken, Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler yaptırımlarına rağmen yeni bir nükleer test ya da füze denemesi yapacağına dair endişeler arttı.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, ABD'nin Kuzey Kore'ye önleyici bir saldırı yapmayı düşünürse önceden kendilerine danışacağına inandıklarını söyleyerek, "Güney Kore-ABD ittifakı uyarınca Kuzey'e karşı alınacak önemli bir önlem, Güney Kore hükümetine danışılarak yapılabilir ve bunun gelecekte de devam edeceğine inanıyorum" dedi.

"En iyi seçenek nükleer programdan vazgeçmek"

ABD ile Kuzey Kore arasındaki karşılıklı söylemlerin ciddi biçimde sertleşmesi üzerine Kuzey Kore'nin tek büyük müttefiki olan Çin, barışçı bir çözüm çağrısında bulundu. Çin'in önde gelen devlet destekli gazetelerinden biri, bugün Kuzey Kore ve lideri Kim Jong Un için en iyi seçeneğin nükleer programdan vazgeçmesi olduğunu ifade etti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kuzey Kore'den gelebilecek tehditlerin altını çizerken, parlamentoda yaptığı konuşmada Pyongyang'ın sarin gazı ile donatılmış füze başlıklarıyla saldırma kapasitesinin olduğunu belirtti.

Trump'tan sıfır tolerans

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin kışkırtıcı hareketlerine tolerans göstermeyeceğini söylerken, ABD'li yetkililer hükümetin stratejisini daha çok ekonomik yaptırımlara odakladığını dile getiriyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir