ABD, Pakistan'ın mali taleplerinden rahatsız

The Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD yönetimi Pakistan'ın mali taleplerinin yüzde 40'ını geri çevirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - The Wall Street Journal gazetesinde ABD Savunma Bakanlığı belgelerine dayanılarak yayımlanan haberde, ABD'nin Pakistan'ın istediği 3,4 milyar dolarlık yardımın yaklaşık yüzde 40'lık bölümünü reddettiği belirtildi.

Bu taleplerin Ocak 2009-Haziran 2010 dönemine ilişkin olduğu kaydedilen haberde, ABD'nin, Pakistan'ın teröre karşı savaşla ilgisiz olduğundan şüphe ettiği bazı taleplerde bulunduğu ifade edildi.

Pakistan ordusunun sağlık ve ilaç harcamaları için 50 milyon dolar talepte bulunmasının, ABD'nin ise sadece 8 milyon dolar vermesinin örnek gösterildiği haberde, ABD'nin Pakistan askerlerini Afganistan sınırındaki dağlık bölgelere sevk edebilmek için 9 helikoptere milyonlarca dolar harcadığı, ancak Pakistan'ın bu helikopterlerden 3'ünü BM tarafından finanse edilen Sudan'daki barış operasyonuna gönderdiği belirtildi.

Haberde, Pakistanlı üst düzey yetkililerin ise ABD'nin cömertliğini istismar etmek istedikleri yönündeki bilgileri yalanladığı ifade edildi.

Pakistan 2001'deki saldırılardan bu yana ABD'den 18 milyar dolarlık yardım almış bulunuyor. 2009'da Amerikan Kongresi, okul, yol yapımı ve demokratik kurumların tesisi için Pakistan'a 7,5 milyar dolarlık yardıma izin vermişti.

Söz konusu haberin, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistanlı yetkililerce önceden haber verilmeden Amerikan komandosu tarafından Pakistan topraklarında öldürülmesinden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü gittiği bir dönemde yayımlandığına dikkat çekiliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir