ABD, Patriot satışı için teklif yaptı

ABD'den Ankara'ya gelen bir heyet, Patriot füze sistemlerinin satış teklifini Türk tarafına iletti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aralarında askeri yetkililerin de bulunduğu ABD'li bir heyet bugün Ankara'da Savunma Sanayi Başkanlığı, Savunma ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirerek Patriot füze sistemlerinin satışına ilişkin teklifi Türkiye'ye iletti.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), 18 Aralık'ta ABD Kongresi'ne Türkiye'ye 3.5 milyar dolar tutarında Patriot hava ve füze savunma sisteminin muhtemel satışına izin verdiğine ilişkin bildirimde bulunmuştu. ABD Kongresi'nin olası satışa itiraz etmesi için 15 günlük süresi bulunuyordu ve 2 Ocak'ta bu itiraz süresi doldu.

DSCA'in olası satışa ilişkin Kongre'ye yaptığı bildirimde 3.5 milyar dolarlık olası satış paketinin aralarında 80 adet Patriot MIM-104E füzesi, 60 adet PAC-3 füzesi, 4 adet radar sistemi, 4 adet angajman kontrol istasyonu, 10 adet anten ve 20 fırlatma istasyonu bulunan unsurları içermesinin öngörüldüğü belirtilmişti.

DSCA açıklamasında ayrıca Türkiye'nin offset talep ettiğini de belirtmiş ancak ayrıntı vermemişti. Türkiye offset olarak genellikle yurt içinde üretim veya Türkiye'den ürünlerin satın alınmasını şart koşuyor.

Satış teklifinin Türk tarafına iletildiğini belirten yetkililer, şimdi Ankara'nın bu teklifin detaylarını inceleyeceğini belirtti.

Türkiye uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak üzere Rusya'dan S-400 sistemleri satın almaya karar vererek, Rusya ile bu konuda bir anlaşma yapmıştı. Ancak başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkeleri, S-400 sistemlerinin NATO sistemleri ile uyumlu olmadığı gerekçesiyle bu anlaşmaya itirazlarını dile getiriyor.

Ankara, DSCA'in Kongre'ye yaptığı bildirimin ardından Patriot satma kararının olumlu karşılandığını ancak Rusya'dan S-400 satın alma kararından vazgeçilmediğini belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir