ABD, saldırıyı kınadı

Ankara Büyükelçiliği, masum insanları öldürmenin hiçbir gerekçesi olamayacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçiliği dün gece İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırıları kınadı.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Bu vahşi ve hain eylemin kurbanı olan insanların ailelerine ve yakınlarına en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Masum insanları öldürmenin hiçbir gerekçesi olamaz. Teröre karşı mücadelede müttefikimiz Türkiye'yi desteklemeyi sürdürüyoruz" denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Güngören'deki patlamalardan sonra Türkiye'ye yapılacak seyahatlerle ilgili güvenlik uyarısını yeniledi. Bakanlığın internet sayfasında Türkiye'yle ilgili olarak bugün yeniden düzenlenen güvenlik uyarısında, daha önce Türkiye'nin bazı turistik yerlerinde, son olarak da İstanbul'da bombalı saldırılar düzenlendiğine işaret edilerek, "Tüm ülkede güvenlik önlemleri yüksek düzeyde. Türkiye'ye seyahat edenlerin daha dikkatli olmalarını öneririz" denildi. 

Terör örgütünün de Almanya'da yayınları yasaklanan Roj-Tv nedeniyle intikam eylemleri düzenleyebileceğine, özellikle Türkiye'nin doğusunda Alman turistlere saldırabileceğine ya da turistleri kaçırabileceğine dikkat çekilen uyarıda, "Bunun dışında Türkiye, turistleri içtenlikle ve açık bir şekilde karşılayan ve sevilen bir seyahat ülkesi" ifadesi kullanıldı. 

İtalya Dışişleri Bakanlığı

İtalya'nın, dün İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadığı açıklandı. Konuya ilişkin bugün yapılan yazılı açıklamada, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin İtalyan hükümeti adına saldırıyı kınadığı ifade edilerek, "İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İstanbul'da dün düzenlenen ve çok sayıda masumun kurban olmasına, çok sayıda yaralıya sebep olan terör eylemini şiddetle kınadığını belirtmiştir" denildi. Açıklamada, Frattini'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a, İtalya adına taziyede bulunduğuna da değinilerek şu ifadelere yer verildi: 

"Frattini, İtalyan hükümeti adına Türkiye Dışişleri Bakanı Babacan'a desteğini iletirken, İtalya'nın terörizm ve şiddetin her türüyle mücadeleye tam destek verdiğini hatırlatmış; istikrar, reform ve demokratik katılım eşliğinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin ülkemiz tarafından desteklenmekte olduğunu da ifade etmiştir." 

 Avrupa Konseyi

Avrupa Konseyi, dün İstanbul'da düzenlenen saldırıları sert dille kınadı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, Strasbourg'da yayımlanan yazılı açıklamasında, "Dün gece İstanbul'da düzenlenen bombalı saldırılar, kalabalık bir caddeden geçen masum insanları hedef alan, kör ve planlı terör eylemidir" ifadesini kullandı. Davis, açıklamasında, sorumluların en kısa zamanda yakalanmasını ümit ettiğini belirterek, sandıkların ve tartışma zemininin, silah ve bombalardan önde gelmesi gereken medeni ve demokratik bir toplumda terörizme yer olmadığını vurguladı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Güngören'de düzenlenen ve çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısını nefretle kınadığını bildirdi. Carl Bildt yazılı açıklamasında, tatil günü düzenlenen bombalı saldırının nefretle hatırlanacağını kaydetti. Günahsız, masum insanların ölmesine neden olan saldırıyı düzenleyenlerin en ağır eleştiriyi ve cezayı hak ettiğini belirtilen Bildt, "Türkiye'de Güngören'de düzenlenen terör saldırısı, İspanya ve İngiltere'deki saldırılarda olduğu gibi açık demokrasilere karşı işlenen saldırılardır" dedi ve Türkiye'nin bu saldırıların üstesinden gelme gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, dün İstanbul'da düzenlenen terör saldırısı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Medvedev başsağlığı mesajında şunları kaydetti: 

"İstanbul'da meydana gelen ve çok sayıda insanın ölümüne yol açan patlamalara ilişkin trajik haberi derin üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Masum insanların ölümüne ve acı çekmelerine sebep olan bu vahşice terör saldırılarını şiddetle kınıyor, zati alilerinize, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm Türk milletine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilerim." 

İsrail Dışişleri Bakanlığı

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İstanbul'da 17 kişinin ölümüne, 150'nin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırılarını şiddetle kınadı.  İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Livni, ölenlerin ailelerine taziyelerini bildirdi. Açıklamaya göre, Livni, Türk hükümeti ve halkına, teröre karşı savaşta destek verdiğini ifade etti. 

Bu arada Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği, İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i arayarak, başsağlığı dilediğini duyurdu.