ABD ve Avrupa'nın para basması kaygı verici

Bakan Babacan, "Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi olma durumunu mutlaka korumamız lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD ve Avrupa Merkez bankalarının görülmemiş oranda para basmasının kaygı verici olduğunu belirterek, "Tüm kurumlarımızın bu noktada teyakkuz halinde olması gerekir" dedi.

2011 yılı bütçe görüşmelerinde hükümet adına eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin enerjide yüzde 74 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye üretim yapacaksa enerjiye ihtiyacı var" dedi.

Doğalgaz ve petrol kaynakları olmadığı için Türkiye'nin enerji ithal etmeye devam edeceğini vurgulayan Babacan, enerjinin ödemeler dengesinde önemli bir kalem olmayı sürdüreceğini kaydetti.

"Enerji ithalatı ödemeler dengemizde önemli bir kalem olmaya devam edecektir ve cari açığımızın oluşmasında bunun mutlaka etkisi olacak" diyen Babacan, Türkiye'nin hızla büyüyen yüksek teknolojili sektörlerde de girdi bağımlılığının olduğunu, böyle de olmaya devam edeceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, önemli olanın rekabet gücünü artırarak,daha çok katma değer üreterek Türkiye'nin cari dengede daha iyi bir ülke olmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son 8 yıldır hem uluslararası doğrudan hem de portföy yatırımları açısından cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Babacan, 8 yıl boyunca Türkiye'ye gelen sermaye miktarının çıkan sermayeden hep daha fazla olduğunu dile getirdi.

"Tüm kurumlar teyakkuz halinde"

Daha kalıcı sermayenin gelmesini tercih ettiklerini belirten Babacan, şöyle devam etti:

"Bu konudaki temel yaklaşımımız şudur: Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi olma durumunu mutlaka korumamız lazım. Türkiye'ye gelen sermayenin daha uzun süre kalmasını cazip kılmak da yine bizim kurumlarımızın önem verdiği konudur. Sermaye hareketleri ile ilgili temel politikalarımız öncelikle mali disiplindir, ihtiyatlı para politikalarıdır, yapısal reformlardır, serbest kur rejimidir, makro ihtiyati tedbirlerdir. Özellik makro ihtiyati tedbirler konusunun altını çiziyorum.

Şu anda sermaye hareketleri tüm dünyada tartışılan bir konudur. Özellikle Amerikan ve Avrupa merkez bankalarının görülmemiş oranlarda para basması ve bunun adeta karşılıksız sayabileceğimiz şekilde yapılması, özellikle Avrupa Merkez Bankasının şeffaf olmayan yöntemlerle bunu yapması gerçekten kaygı vericidir. Tüm kurumlarımızın bu noktada teyakkuz halinde olması gerekir. Son derece yakından izlenmesi gereken bir konu, dikkat edilmesi gereken bir konu. Ama Türkiye'yi içine kapatan yasakçı bir konuma girmemek gerekir. İlgili bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Hazinemiz, BDDK'mız bu konular üzerinde çalışıyor. İyi bir koordinasyon halinde. Zamanı geldiğinde de gerekli tedbirleri alıyorlar."

Başbakan Yardımcısı Babacan, böylesine zor bir dönemde olabilecek gelişmelerden Türk ekonomisini yüzde 100 korunaklı kılmanın mümkün olmadığını, dışardaki gelişmelerden Türkiye ekonomisinin az ya da çok etkileneceğini belirtti. Babacan, "Aksini iddia etmek kendi kendimizi kandırmaktır. Önemli olan bu etkilenmeyi minimumda tutabilmek, bunun olumsuz etkilerinden azami şekilde korunmamızı sağlayabilmektir. Bugüne kadar bunu gerçekleştirdik. Bu kadar şiddetli bir krizde bambaşka bir durumdayız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir