”ABD'deki hatalı satış işlemi bizde olmaz”

İMKB Başkanı Erkan, piyasalardaki etkilenişin sadece ABD'deki hatalı satıştan olduğunu sanmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, dün ABD borsasında gerçekleştiği iddia edilen hatalı satış işleminin İMKB'de yaşanmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Erkan, gün içinde herhangi bir yanlış emir ya da piyasasıyı etkileyecek derecede büyük bir emrin İMKB'nin sistemine girmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

İMKB'nin 1994 yılından bu yana bu konuda önlemler alarak bu tür sorunların önüne geçtiğini belirten Erkan, şunları söyledi:

"İlk yılda bizde de buna benzer bir durum yaşanmıştı gün içinde ve hemen arkasından işlemler iptal edilmişti. Ama hakikaten ciddi bir rahatsızlık yaratmıştı. O günden bugüne aldığımız tedbirlerle bu artık mümkün değil. Her bir emirde girilebilecek hisse adedi olarak maksimum miktar ve TL tutarı maksimum miktar olmak üzere çeşitli limitlerimiz var. Bunları aşmaları mümkün değil. Dolayısıyla bu tip hataların bizde olması mümkün değil."

ABD'de gün içinde olan bu hatalı işlem girişi bir şaşkınlık ve endişe yaratmış gibi gözüktüğünü ifade eden Erkan, bütün piyasaları da etkilediğini söyledi.

Erkan, bu etkilenişin sadece bu işlemden olduğunu sanmadığını da ifade ederek, "Avrupa'daki belirsizliklerden kaynaklanan bir etkileşim olduğunu da düşünüyorum ama dünkü o sanıyorum yanlış anlama buna yol açmış, üstüne tuz biber ekmiş gibi gözüküyor. Dolayısıyla bugün bütün piyasalar biraz algılı olacak gibi gözüküyor" dedi.

Yarının tatil olmasının bir avantaj olacağını dile getiren Erkan, "Bütün yorumcular bu konuda bilgilerini aktaracaklar. Haftaya daha iyi olabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"KOBi'lere her türlü desteği vermeye hazırız"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'nin KOBİ'lere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, KOBİ'lere sermaye piyasası araçlarındaan faydalanma yollarını anlatabileceklerini bildirdi.

Erkan, Halka Arz Seferberliği İstanbul Zirvesi'nde, Türkiye'deki şirketlerin büyük bölümünün KOBİ niteliğinde olduğunu hatırlatarak, KOBİ'lerin kayıtlı istihdamdaki paylarının yüzde 35, toplam katma değerde ise yüzde 37 olduğunu söyledi.

Buna karşılık KOBİ'lerin toplam kredilerdeki payının çok düşük olduğunu ifade eden Erkan, bu şirketlerin öz sermayeleri ile faaliyetlerini finanse ettiklerini, sermayeye ulaşmakta zorlandıklarını anımsattı.

Finans kuruluşlarının bir şirketi değerlendirirken, şirketin mali ve kurumsal yapısına, raporlarına bakarak değerlendirdiğini anlatan Erkan, şirketlerin sürdürülebilirlikleriyle orantılı olarak kredi kararlarının çıktığını ifade etti.

İMKB olarak KOBİ'lere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, onların nasıl bir yol almaları gerektiği konusunda KOBİ'lere yol göstermek istediklerini söyleyen Erkan, sermaye piyasası araçlarından faydalanma yollarını onlara anlatabileceklerini bildirdi.

"Borsa'daki İlk 100 dışında likidite sorunu var"

KOBİ'lerin halka açılmalarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Erkan, maliyetleri düşürdüklerini ve birçok tedbir aldıklarını söyledi.

Borsada ilk 100 haricindeki şirketlerde likidite sorunu olduğuna dikkati çeken Erkan, bu nedenle piyasa yapıcılığı yapısını devreye sokmak istediklerini anlattı.

Kurumsal yatırımcılar açısından da KOBİ'lerin cazip olduğunun altını çizen Erkan, "Çünkü KOBİ'ler çok hızlı büyüyen şirketlerdir. Kurumsal yatırımcı nispeten daha riskli bile olsa bu şirketlere yatırım yapmayı tercih eder" dedi.

Girişim ve özel sermaye fonlarının ellerinde çantalarıyla dünyanın her tarafından geldiğini, Türkiye'nin her tarafını dolaştığını söyleyen Erkan, bu fonların büyüme potansiyeli olan şirketleri tespit ederek onlara yatırım yaptığını, 2-3 yıl sonra da onları halka açabildiğini anlattı.

Hüseyin Erkan, İMKB'de şehir endekslerini de hayata geçirdiklerini hatırlatarak, 9 tane şehir endeksinin devrede olduğunu söyledi. Bunların talebi ve rekabeti artırıcı bazı araçlar olduğunu dile getiren Erkan, buna dayalı olarak aracı kurumlar tarafından yatırım fonları çıkarılması durumunda da gerçek anlamda hemşehri fonlarının oluşabileceğini, böylece yeni talep yaratılabileceğini anlattı.

"Yunan halkı acı reçeteyi kullanmakta zorlanıyor"

Yunanistan ile ilgili gerek Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamaları, gerekse de Yunan hükümetinin geçirdiği paketin söz konusu olduğunu anımsatan Erkan, belirsizliğin yavaş yavaş ortadan kalkması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Paket kapsamında belli bir yardımın da söz konusu olacağını belirten Erkan, "Acı bir reçete. Yunan halkı tabii bu konuda acı reçeteyi kullanmakta zorlanıyor. Zor bir durum onlar açısından. Zamanında biz de bunları yaşamıştık. Ama bunlar geçecektir diye tahmin ediyorum" dedi

"Haftasonu tatil fırsat olacak"

Piyasaların bu durumlardan etkinlendiğine işaret eden Erkan, bunların uzun vadeli olmayacağını kaydetti.

İMKB'nin güne düşüşle başlamasına ilişkin olarak ise Erkan, araya cumartesi ve pazar günlerinin girmesinin, bu açıdan olumlu olabileceğini söyledi.

Erkan, "İnsanların soluk alması, dünyada ne oluyor ne bitiyor bunu okuyabilme, değerlendirme fırsatı iyi olacak diye düşünüyorum" dedi.

Global piyasalardaki gelişmelerin Türkiye'de hareketlenmeye başlayan halka arz sürecine etkileri konusunda ise Erkan, şunları söyledi:

"Halka arz dediğimiz olay bir günlük üç günlük olay değil. Süregelen ve bundan sonra da sürecek bir olay. Bizim şu anda bu zirveyi yapıyor olmamız tamamen tesadüf. Bunun ötesinde bizim yapacak bir şeyimiz yok. Bizim yaptığımız 'illa gelin' deyip kimseyi paçasından tutarak halka arza zorlanmıyoruz. Önemli olan burada avantajlarını anlatarak bilinçlendirme yapıyoruz. Şirketlerimizin gelmesi zaman alacaktır tabii. Halka açılmanın kararı alındıktan sonra bunun zamanlamasını tabii aracı kurumlarla birlikte değerlendirerek piyasanın nabzını tutarak şirketlerin yapması gerekir. Zaman zaman bu tür olaylar fiyatlamayı etkileyebilir. O yüzden şirketlerin alacağı karardır bu. Ama ben geçicidir diye düşünüyorum. Türkiye bunlardan biraz ayrıştı. Türkiye'ye olan etkisi nispi olacaktır ama biz de tamamen etkisiz kalamıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir