”ABD'nin Irak'tan çekilmeyle ilgili talebi olmadı”
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD'nin Irak'tan çekilme ya da Afganistan'a daha çok askeri varlık gönderilmesiyle ilgili şu ana kadar Türkiye'den somut bir talepte bulunmadığını bildirdi.
Babacan, dün gece TRT 2'deki Açılım programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yapılan son görüşmelerin hatırlatılması üzerine Babacan, terörle mücadelede pek çok farklı enstrümanın kullanıldığını söyleyerek, terör örgütü ile mücadelede "yalnızlaştırma stratejisinin" uygulandığını ve bunun son basamağının da Irak'taki yerel yönetimle temas kurmak olduğunu bildirdi. Bu konuyu bir "Kürt-Türk meselesi" olarak görmediklerini belirten Babacan, Irak'taki yerel yönetimin terör örgütüne karşı politikasının önemli olduğunu kaydetti.
Mesud Barzani ile ilişkilerin sorulmasına karşılık Babacan, Barzani ile temasların Irak ya da Türkiye'de olabileceğini, ancak şu anda planlanan bir şey olmadığını ifade ederek, "Ancak böyle bir ziyaretin olmaması için de bir neden yok. Artık eşiği aştıktan sonra, muhatap almaya başladıktan sonra bu doğal akışı içinde olur. Önemli olan iki ülkenin de gündeminden terör örgütünü düşürmek" diye konuştu.
Babacan, Kerkük'le ilgili olarak da, bu kentle ilgili özel bir model oluşturulması gerektiğini söyleyerek, bu modelin artık BM tarafından da desteklendiğini kaydetti.
Obama'nın Türkiye ziyareti
ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine ilişkin soruya karşılık Babacan, Obama'nın G-20 ve NATO toplantılarının ardından Türkiye'ye geleceğini hatırlattı.
NATO toplantısında diğer toplantılarda da olduğu gibi Afganistan'ın gündeme gelmesinin beklendiğini söyleyen Babacan, bütün müttefiklere bu ülkedeki askeri varlıklarını çoğaltmaları çağrısında bulunulduğunu hatırlattı. Babacan, bu konuda Türkiye'den özel bir talep olmadığını belirterek, bu toplantılarda da böyle bir talep geleceğini sanmadığını ifade etti.
Babacan, bazı hassas komutanlıkların Fransa'ya verilmesine ilişkin iddiaların anımsatılmasına karşılık, bunların daha çok askerden askere konuşulan konular olduğunu söyleyerek, "Ama resmi kararlar siyasi karardır ve Kuzey Atlantik Konseyi denilen NATO bakanlarından oluşan Konsey'de alınır bu kararlar" diye konuştu.
Obama'nın Türkiye ziyaretiyle ilgili soruya karşılık Babacan, Obama'nın ziyaretinin Türkiye'ye gelmek için yapılan resmi bir ziyaret olduğunu belirterek, ziyaretin Ankara ve İstanbul ayakları bulunduğunu, ancak Obama'nın Medeniyetler İttifakı toplantısına katılıp katılmayacağının resmi teyidinin henüz gelmediğini kaydetti.
Bakan Babacan, 1915 olaylarıyla ilgili olarak Obama'nın Nisan ayında ne yapacağının sorulması üzerine, bu konunun iki ayağı bulunduğunu, birinin 24 Nisanda Obama'nın yazılı bir açıklama yapacağını, bu açıklamanın tonunun ve kelimelerinin önemli olduğunu, ikinci olarak da ABD Kongresi'nde bu olaylarla ilgili bir karar tasarısı çalışması bulunduğunu anımsattı.
"İsrail imajı çok olumsuz etkilendi"
Türkiye-İsrail ilişkilerinin hangi noktada olduğunun sorulmasına karşılık Babacan, Gazze'de yaşananları hatırlatarak, İsrail operasyonunun ardından şu anda değişen hiçbir şey olmadığını, aksine İsrail imajının çok olumsuz etkilendiğini bildirdi. Babacan, İsrail ile iletişim kanallarının operasyon sırasında bile sürekli açık olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin milli çıkarlarının her şeyin üstünde olduğunu kaydetti. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Brüksel'de görüştüğünü anımsatan Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ertelenen İsrail ziyaretinin ise şu anda gündemde olmadığını belirtti.