ABD'nin mali teşviğe ihtiyacı var

Stiglitz, ABD ve Çin'in anlaşmaya yakın oldukları görüşüne katılmadığını, küresel bir konsesüse ulaşmanın zor olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, ABD'nin ekonomiye destek için daha fazla mali teşviğe ihtiyaç duyduğunu, FED'in yeni gevşetme politikasının etksin ise sınırlı olacağını kaydetti.

FED'in faiz oranlarına ayırı odaklandığını düşündüğünü anlatan ekonomist, "Kantitatif gevşetme olarak blinen önlemlerinin yenilerin yürürlüğe konsamı ekonomi üzerine önemli bir etki yapmaz" dedi.

Ülkenin ihtiyacının ikinci teşvik paketi olduğunu aktaran ekonomist, Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Eğer eyaletlere para verirseniz onlar da çalışanlarını işten çıkarmazlar, sonra bu işçiler gidin alışveriş yaparlar ve ekonomiye destek olurlar" yorumunda bulundu.

FED'in yeni kantitatif gevşetme adımları atacağını beklediğini ifade eden Stiglitz, bununla birlkte yeni adımların uzun vadeli faiz oranlarını yalnızca yüzde 0.3 ya da 0.2 azaltacağını öngördü.

Stiglitz, son dönemde yaşanan kur savaşları tartışmasına da değindi. ABD ve Çin'in anlaşmaya yakın oldukları görüşüne katılmadığını kaydeden ünlü ekonomist, "Küresel bir konsesüse ulaşmak zor olacak" diye konuştu.

İhtimalini yüksek görmese de yeni bir dolar krizi yaşanmasının mümkün olduğunu söyledi. 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir