ABD'nin savaş uçakları Türk mühendislere emanet

ABD, 9 ülkenin ortak konsorsiyumu tarafından üretilen savaş uçağı F-35'lerin motor bakımlarının Türkiye'de yapılacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanlığı, yeni nesil F-35 avcı uçaklarının milyarlarca doları bulacak başlangıç ağır gövde ve motor bakım işlerini 2018 yılından itibaren Avrupa'da, Türkiye ile İtalya'nın yapacağını açıkladı.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dokuz ülke tarafından oluşturulan 399 milyar dolarlık savunma programı kapsamında F-35 uçağından şu ana kadar 120'nin üzerinde üretildi. Türkiye daha önce 100 adet F-35 satın alacağını duyurmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı'nın F-35 programından sorumlu yetkilisi Korgeneral Chris Bogdan, aylar süren değerlendirme ve tesis ziyaretlerin ardından F-35 uçaklarının konuşlanacağı bölgeler göz önüne alınarak "en iyi değer" veren yerlerin seçildiğini dün söyledi.

Bogdan, uçağın gövdesi ve motorunu kapsayan başlangıç ağır bakım ve onarımlarının İtalya'da yapılacağını, ancak İtalya'daki F-35 tesisinin daha fazla uçak üretimine yönlendirilmesi halinde, İngiltere'nin destek sağlayacağını belirtti.

Bakım işini TUSAŞ üstlenecek

Süpersonik F-35'lerde kullanılan F135 motorlarının ağır bakımları ise Türkiye'de yapılacak. Kaynakların verdiği bilgiye göre bakım işini Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ)
üstlenecek.

Bogdan'ın verdiği bilgiye göre iki-üç yıl içinde Norveç ve Hollanda'da da F135 motorlarının bakımı için tesis kuracak.

Bogdan yeni tür uçakların  bakım-onarım çalışmalarının  toplam değerinin gelecek 50 yıl içinde "yüz milyarlarca doları bulacağını" söyledi.

Lockheed Martin ABD, Türkiye, İngiltere, Avustralya, İtalya, Norveç, Hollanda, Danimarka ve Kanada tarafından finanse edilen projede F35 uçağının üç versiyonunu üretiyor.

Bu ülkelerin dışında İsrail, Japonya ve Güney Kore de F-35 uçakları için sipariş verdi.

 Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan açıklama

Kararın açıklanmasının  ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), "ABD hükümeti tarafından kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulan süreç
neticesinde, Türkiye’nin tecrübesi ve uzmanlığı, diğer alternatiflere nazaran maliyet etkinliği ve uluslararası arenada bölgesel liderliği tescil edilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu seçimin ardından Türkiye'nin F135 motorunun üretim ve bakım kabiliyetlerini kazanma hedefine ulaşacağını belirten SSM, "Avrupa bölgesine kurulacak ilk tesisin sadece Türkiye’de olması
ile "öğrenme eğrisi" ve başlangıç dönemi dezavantajlarının tamamı rekabet altında olmadan tek kaynak olarak geçilecektir. Bu sayede rekabetin başlaması beklenen dönemde Türkiye en
avantajlı konumda olacak ve 2024'ten itibaren yılda en az 100 motora depo seviyesi bakım hizmeti sağlamak için avantaj sağlayacaktır" dedi.

              

Bu konularda ilginizi çekebilir