ABD'li komutandan S-400 açıklaması

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Scaparrotti, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alma kararı için, "Niyetim Türkiye'yi daha iyi bir sistemin aslında NATO ile çalışabilir sistemler olduğunu ikna etmeye yönelik çalışmaya devam etmektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasına ilişkin anlaşma sürecinin henüz bitmediğini ve Türkiye'yi ikna etmek için zamanlarının olduğunu savundu.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi almasından dolayı "ABD'nin yaptırımlarına maruz kalabileceğine" ilişkin bir soruyu yanıtlayan Scaparrotti, konuyu Türk askeri yetkililerle birçok kez konuştuğunu ve sistemin NATO sistemleri ile çalışmayacağını ifade ettiğini söyledi.

Türkiye'nin S-400 alımının tüm sonuçlarının farkında olduğunu belirten Scaparrotti, Türkiye ile görüşmeye devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin Rusların yanı sıra ABD ve diğer ülkelerle de füze savunma sistemi konusunda görüştüğünü ifade eden Scaparrotti, şöyle devam etti:

"Türkiye ile hava savunma önlemleri ve çalıştıracakları sistemler konusunda yakın görüşme içerisindeyiz. Bu anlaşma sürecinin (S-400) bitmiş olduğunu düşünmüyorum. Onlar bizimle olduğu gibi başkaları ile de NATO sistemlerine uyumlu bir sistem almak için konuşuyorlar. Biraz zamanımız olduğunu düşünüyorum ve niyetim onları daha iyi bir sistemin aslında NATO ile çalışabilir sistemler olduğunu ikna etmeye yönelik çalışmaya devam etmektir."

Türkiye'nin Rusya ile yakınlaştığına ilişkin sorulara da yanıt veren Orgeneral Scaparrotti, Ankara ile Moskova'nın uzun zamandan beri ekonomik ilişkilerinin bulunduğunu hatırlattı.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin Türkiye'nin 2015 yılında Rus uçağını düşürmesi ile bozulduğunu söyleyen Scaparrotti, "Hükümetin (Türk hükümeti) yapmaya çalıştığı şeyin önemli bir kısmının bu ekonomik ilişkiyi tekrar kurmak olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Rusya: ABD, YPG'nin kontrolündeki bölgede 20 üs kurduRusya: ABD, YPG'nin kontrolündeki bölgede 20 üs kurdu

 

Bu konularda ilginizi çekebilir