Abdullah Gül Müzesi açıldı

24 Temmuz’da açılması planlanan ancak 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle açılışı ertelenen Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN - HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - 24 Temmuz’da açılması planlanan ancak 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle açılışı ertelenen Abdullah Gül Müzesi, düzenlenen törenle açıldı. Kayseri’deki Abdullah Gül Üniversitesi’nin Sümer Kampüsü’nde bulunan Abdullah Gül Müzesi’nin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesinin yanı sıra, çok sayıda eski ve milletvekili katıldı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Afganistan’ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de törene katılanlar arasında yer aldı.

"Ülkemizin yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri"

7 bin metrekare alandan oluşan müze ve kütüphanenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde siyasi tarih müze geleneği yavaş yavaş oluşmaya başladı. Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’ni bu geleneğin en önemli temsilcisi olarak görüyorum. Cumhurbaşkanlığı olarak arzu edilirse eski cumhurbaşkanları için oluşturulacak tüm müzeleri destekliyoruz” dedi.

Abdullah Gül ile yol arkadaşlığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Abdullah Gül ile arkadaşlığımız, Milli Türk Talebe Birliği çatısı altında başlayan hukukumuz kendisinin akademik hayatı boyunca sürdü. Siyasi yol arkadaşlığımız ise 1991 yılından itibaren başlamış ve kesintisiz devam etmiştir. Milletin cumhurbaşkanlığına giden yolda ilk adım Abdullah Gül Bey’in döneminde atılmıştır. Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri olan Abdullah Gül kardeşimin çalışmaları ve hizmeti milletimizin kalbinde müstesna bir yer edinmiştir. Bu müze ve kütüphane yarım asra yaklaşan ortak siyasi hayatımıza baktığımızda Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösteriyor. Siyasetin dikensiz gül bahçesi olmadığını da tecrübe ederek gördük. 1997 yılı bizim için yeni bir kırılma noktası oldu. Gönlümüz kırıldı ama milletimiz ile olan bağımız hiç olmadığı kadar güçlendi. Abdullah Gül Bey ve diğer kardeşlerimizle yürüttüğümüz mücadele 2001 yılında yeni bir parti ve 2002 yılında iktidar ile neticelendi.”

Binali Yıldırım: Yan yana hep beraberiz

Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, aynı zamanda bir sanayi kenti olan Kayseri'de açılan bu müzenin yoğun ilgi göreceğine inandığını söyledi. Yıldırım, ayrıca törendeki birlik görüntüsüne işaret ederek, "İlk günden itibaren kendileriyle birlikte yol arkadaşlığı yaptığımız, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı görevi yapan Sayın Abdullah Gül Bey burada. Tıpkı ilk gün olduğu gibi bugün de yine yan yana birlikte hep beraberiz. Sayın Cumhurbaşkanımız siz ‘AK Parti bir vefa hareketi’ derdiniz. Bu tablo da bu sözlerinizin teyididir” dedi.

"Suçlu ve suçsuzun titizlikle ayrılacağına inanıyorum"

Abdullah Gül de konuşmasında öncelikel müze fikrinin dışişleri bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde doğduğunu söyledi. Gül, “Kompakt dediğimiz bir Türkiye tarihini burada görme şansımız var. Benimle ilgili bölümler de var. Liderlik ettiğim değerler de burada yansıtılıyor. Milli Talebe Birliği dönemlerimiz, Refah Partisi, Fazilet Partisi dönemleri, başımızdan geçen sıkıntılı dönemler burada var. Hepimizin hatıraları bu müzede gösterilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı. Konuşmasında 15 Temmuz şehitlerini anarken, duygusal anlar yaşayan Gül, “Bir ismi özellikle anmak isterim. Erol Olçak... O geceden bir gün önce 14 Temmuz’da bu organizasyonu yapmak üzere Erol Olçak ile bir araya gelmiştik. Burada yapacağımız organizasyonu konuşmuştuk. Bana hiç merak etmememi söylemişti. Ancak kendisi o akşam şehit oldu” dedi. Abdullah Gül, yaşanan süreçle ilgili, suçlu ve suçsuzların titizlikle ayrılacağına inandığını söyledi.

Müze, Nisan 2017’den itibaren ziyaretçilere kapısını açacak

Eski Sümer Bez Fabrikası’nın restorasyonu ile yeniden hayat bulan müze, 15 Nisan 2017’de ziyaretçilere açılacak. Müze, idari olarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne bağlı olacak şekilde kurgulanmış ve bir protokolle Abdullah Gül Vakfı ile ortak yönetişim içinde olacak. Türkiye’nin ilk siyasi tarih müzesi olma hüviyetini taşıyan müze de 1950 -2014 yılları arasındaki Türkiye siyasi tarihi ve bunun yanı sıra Abdullah Gül’ün yaşamı, fikirleri ve ilkeleri de yer alıyor. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde aldığı hediyelerin bir kısmı da 9 bölümden oluşan müzede sergileniyor. 7 bin metrekare alanda kurulu müze 3 binada hizmet verecek. Müze içinde 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin de anlatıldığı bir bölüm yer alacak.