Acente dışı kanalda fırsat kolluyoruz

HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı, üretimlerinde ana kaynağın acenteler olduğu ve bundan sonra da temel stratejilerini acenteler üzerinden oluşturmaya devam edeceklerine ancak acente dışı kanallarla da ciddi bir şekilde ilgilendiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR / BORSA/FİNANS SERVİSİ

HDI Sigorta acente dışı kanallarda fırsat kolluyor. HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı, acente dışı kanallarda ciddi bir büyüme olduğunu belirterek fırsat çıkması durumunda ilgileneceklerini söyledi.

HDI Sigorta'nın hedefleri ve sektörü DÜNYA'ya değerlendiren HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı, hemen hemen her sektör gibi, sigortacılık sektörünün de ülke ekonomisine bağımlı ve bu paralelde bir seyir gösterdiğine işaret etti.

Bu yıl HDI Sigorta'nın oranlarını sektör oranları ile kıyasladıklarında geçmiş 3 yılda olduğu gibi bu yıl da sektör sonuçlarının üzerinde bir performans sergilediklerini belirten Arıkçı, "Özellikle sektörün kısmen küçülen ve rekabeti artan oto dışı alanlardaki büyümemiz yüzde 100'ler seviyesine ulaşmış durumda. 2011 yılı, şirket olarak 2010 yılı içerisinde belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu" diye konuştu. Dünyanın en ucuz trafik sigortası primlerinin Türkiye'de olduğunu, bu rakamların Afrika ve Endonezya gibi ülkelerde dahi daha yüksek olduğunu vurgulayan Arıkçı, fiyatların tabanda seyretmesinin sektöre zarar verdiğini ve sistemin bu şekilde ilerleyeceğine inanmadığını söyledi. Arıkçı, sektör açısından 2012 göstergelerine göre her şirketin kendi kulvarında koşacağı beklentisinde olduğunu ifade ederek sigorta şirketlerinin dayanışma içerisinde olmasının ve gerekli değişimler için birlikte hareket edilmesinin önemli olduğunu, genelden bakıldığında  sektörde  bir imaj değişimine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Arıkçı, portföylerinde ağırlığın oto sigortaları olmakla birlikte son yıllardaki iş planları sayesinde oto dışı sigortaların şuan için portföylerinin 4'te 1'ini oluşturur hale geldiğini, kalan tüm branşlarda üretimlerini büyüterek teknik kâr elde eden bir şirket haline geldiklerini de söyledi.

Rekabet sancılı geçiyor

Sektördeki rekabete yönelik görüşlerini sorduğumuz Arıkçı, günümüz rekabet koşullarında şirketlerin müşterilerine en iyi hizmeti en uygun fiyat ile ulaştırmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Tüketiciler açısından bu rekabetin devam etmesi iyi bir haber. Stabil piyasalardaki rekabet koşulları kısmen daha sancısız geçerken, ülkemiz gibi dinamik bir piyasada rekabet ciddi anlamda sancılı geçiyor. Tabi ki bu sancılı rekabet ortamını destekleyen yapısal dönüşüm ve değişim süreci de şirketlerin sonuçlarına ilave edildiği zaman sektör olarak kârlılık bakımından olumsuz tabloları yayınlıyoruz."

Fırsatları değerlendiriyoruz

Son dönemde Türk sigorta sektörüne olan yabancı ilgisini ve HDI'ın hedeflerine yönelik görüşlerini sorduğumuz Orhan Arıkçı, yabancı yatırımlardaki ilginin en temel sebebinin Türkiye ekonomisi olduğunu belirtti.  "Diğer taraftan Avrupa Birliği mevzuatına uyum sürecinde atılan adımların da yabancı yatırımlar için büyük öneme sahip olduğunu görüyoruz" diyen Arıkçı sözlerini şöyle sürdürdü: "Her iki konu başlığı altında sigortacılık sektörünü değerlendirdiğimiz zaman; her iki başlık için de paralellikleri sektörümüzde görebiliyoruz. Türkiye'den bakarsanız bunları söyleyebilirsiniz. Gelen yatırımcılar tarafına geçtiğimizde ise bir ihtiyacın doğduğunu görüyoruz. Özellikle Almanya örneğinden yola çıkarsak yaşlanan nüfus, küçülen işgücü, daralan ekonomi ve buna benzer bir çok parametre karşımıza çıkıyor. Sigortacılık sektörünü ele alırsak yaşlanan nüfusun kişi başına düşen primde etkinliğinin azaldığını ve sigorta poliçelerini daha fazla kullandığını söylemek mümkün. Ülkenin ekonomik ve demografik koşullarından direkt olarak etkilenen sigortacılar daralan üretim hacimlerini genişletme adına gelişmekte olan ve genç nüfusa sahip ülkelere yatırıma yöneliyorlar. Ülkemizde dönem itibari ile bu ihtiyaçları en iyi düzeyde karşılayan ülkelerden bir tanesi. Türkiye'nin gelecek dönemde öne çıkacak bir avantajı da coğrafi avantajı. Dolayısı ile ülkemize olan ilginin devam edeceğini söylemek mümkün. Tüm bunları göz önüne aldığımız zaman grup olarak biz de bu gibi satın alma fırsatlarını değerlendiriyoruz ve önümüzdeki dönem de değerlendireceğiz."

Acente dışı kanalda etkinliğimiz artacak

HDI Sigorta olarak üretimde ana kaynağın acenteler olduğuna işaret eden Arıkçı, bu durumun bundan sonra da temel stratejileri olmaya devam edeceğini belirterek: "Her ne kadar uluslararası bir şirket olsak da, mümkün olduğu kadar yerel bir sigorta şirketi imajını kurmaya çalışıyoruz. Acente üretimimizi broker ve banka kanalından aldığımız üretim takip ediyor. Acentelerimize eğitim, reklam, iletişim anlamında her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak şu dönem sektörde bir kârsızlık gerçeği var. Kârlı olan branşları ele alırsanız acente dışı kanalların yoğunluğu hakim. Bu alanlarda da etkiliğimizi artırma isteğimiz var ve eğer bu yönde bir fırsat karşımıza çıkarsa da değerlendirmek istiyoruz" dedi. 

Sektörün imaj değişimine ihtiyacı var

Dünyanın en ucuz trafik sigortası primlerinin Türkiye'de olduğunu, bu rakamların Afrika ve Endonezya gibi ülkelerde dahi daha yüksek olduğunu vurgulayan Arıkçı, fiyatların tabanda seyretmesinin sektöre zarar verdiğini ve sistemin bu şekilde ilerleyeceğine inanmadığını söyledi. Arıkçı, sektör açısından 2012 göstergelerine göre her şirketin kendi kulvarında koşacağı beklentisinde olduğunu ifade ederek sigorta şirketlerinin dayanışma içerisinde olmasının ve gerekli değişimler için birlikte hareket edilmesinin önemini vurguladı. Sigorta sektörü olarak bir imaj değişimine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Arıkçı, "Emniyet bilincinin, sigortalanma değerlerinin ön plana gelmesi gerekiyor. Biz acentelerimize, müşterilerimize ve çalışanlarımıza karşı sorumluyuz. Müşteriye doğru mesajlarla ulaşılırsa, insanların fiyatın yanı sıra güven ve kalite gibi farklı değerlere de ağırlık vereceklerine inanıyoruz. Bunun için de HDI olarak doğru iletişime çok önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

İki yeni üründe ciddi satış gerçekleştirdik

2011 yılının oto dışı hedefleri doğrultusunda ağırlıklı olarak ferdi kaza branşına yöneldiklerini belirten Orhan Arıkçı, "Bu branşa yönlenirken dağıtım kanalları çeşitlendirmesi de yaparak iki yeni ürün dizayn ettik. Birincisi banka dağıtım kanalında iş ortağımız olan Anadolubank şubelerinde satılan "Kimseye Borcum Kalmasın" ikincisi ise acente dağıtım kanallarımızın satışını  yaptığı "Gözün Arkada Kalmasın" ürünleriydi. Yılın ilk altı ayındaki satışlar ile 10 milyon TL gibi kısa surede ciddi bir rakam gerçekleştirdik. 2011 değil ama 2010 yılında ürünlerimiz içerisinde yerini alan "Hayat-i Ferdi" Kaza poliçesinin ulaştığı sigortalı adedi ise 30 binli rakamlara yaklaştı" dedi.

Yeni bir sosyal sorumluluk projemiz geliyor

Sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdiklerini söyleyen Arıkçı, "Bedensel Engelliler Derneği ile önemli işler yapacağız, 2012 yılında insancıl ve etkin bir projeyle karşınıza çıkacağız" dedi. Akıncı sosyal sorumluluk projelerine çok önem verdiklerini ifade ederek, "Sigorta şirketlerinin imaj konusunda yapması gereken çok şey var, ticari şirket olmanın dışında farklı değerler de yaratmamız lazım. Sosyal sorumluluk projeleri Türkiye'de yeni değil, ama bunun sürekli olması önemli, bir kereye mahsus, reklam amacıyla yapılmamalı" şeklinde konuştu.

Sektörde ürün kirliliği yaşanıyor

Sektörde son dönemde ciddi anlamda bir ürün kirliği yaşandığını söyleyen Orhan Arıkçı, poliçelerin içeriğine bakıldığında her türlü teminatın varlığından bahsedildiğini, satış yapılırken, her şey ödenir ve teminatta denildiğini belirterek "Ancak hasar anında müşteri memnuniyetsizlikleri yaşandığı anda hatalarımızı anlıyoruz. Bu tek taraflı bir sorun değil. Sigorta şirketlerinde çeşitli çeşitli paket poliçeler müşterilere sunuluyor. Müşteri tarafındaki en temel problem kendi ihtiyaçlarını tespit etmeden sunulan paket poliçeyi satın alması. Sigorta yaptırdım mı ? Yaptırdım. Okumaya gerek yok. Ve sonrasında yaşanan sorunlar ve sigorta şirketlerinden memnuniyetsizlik. Kısacası müşterilerin kendi ihtiyaçlarını belirlemesi sonrasında poliçelerini satın alması biz sigorta şirketleri açısından çok önemli. Sonrasında. Biz birçok teminatı ürünlerimize entegre ediyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir