”Açık ya da kapalı oturum yapma saplantımız yok”

AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, kapalı kapılar ardında müzakere etmeye ihtiyaç duyacağı bir görüşünün söz konusu olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, AK Parti'nin, "demokratik açılım" konusunda, "açık ya da kapalı oturum yapmak" şeklinde bir saplantısının olmadığını söyledi.

Kılıç, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, demokratik açılım konusundaki süreçle ilgili TBMM'de milletvekillerinin bilgilendirilmesi gereği olduğunu belirtti.

CHP ve MHP'nin, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın görüşme talebini kabul etmediğini anımsatan Kılıç, "Süreçle ilgili muhalefet partilerinin söyleyecekleri, önerileri nedir? Bu konuda arayış var. Açık ya da kapalı oturumun gündeme gelmesi, bununla alakalıdır" dedi.

AK Parti grubunun açık ya da kapalı oturum yapmak şeklinde saplantısı olmadığına işaret eden Kılıç, partisinin, "kapalı kapılar ardında müzakere etmeye ihtiyaç duyacağı bir görüşünün söz konusu olmadığını" vurguladı.

AK Parti'nin hiç bir yaklaşımı milletten gizli tutmadığını, demokratik açılım sürecine ilişkin yaklaşımların şeffaf yapılması arzusunda ve kararlığında olduğunu ifade eden Kılıç, "Demokratik açılım sürecinin muhatabı milletimizdir. Milletten gizlenmesi söz konusu değildir. Kapalı oturum düşüncesi, milletten bir şey gizlemek anlamında gelmiyor. Bu iftiradır" diye konuştu.

"Ön kesmeye yönelik siyasi refleksler"

Kılıç, gazetecilerle sohbet toplantısında, demokratik açılıma ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını eleştirdi. Suat Kılıç, Bahçeli'nin açıklamalarını, MHP kurultayında ''ön kesmeye'' yönelik siyasi refleksler olarak nitelendirdi.

Devlet Bahçeli'nin açıklamalarında kullandığı üsluba, ''hakaret ölçülerini aşan'' cümlelerine daha ağır şekilde verilebilecek yanıtlar olduğunu belirten Kılıç, ancak AK Parti yönetiminin, Türk milletinin en önemli sorununun çözümünün arzu edildiği bu günlerde, ortamı gerecek yaklaşımlardan özenle kaçınmaya kararlı olduğunu ifade etti.

''MHP, terör sorunu ve terörle mücadeleyi, yaklaşan kurultayına yönelik siyasi istismar meselesi olarak kullanma kararlılığını devam ettirecektir'' diyen Kılıç, MHP'nin bu eğiliminin, millete büyük zararlar verebileceğini kaydetti.

MHP'nin demokratik açılım süreci ile ilgili açıklamalarının, adeta bir şablon üzerinden konuşma haline geldiğini belirten Kılıç, ''MHP, süreçle ilgili açıklamalarını otomatiğe bağladı ve konuyu istismar ediyor'' dedi.

Devlet Bahçeli'nin ''dağa çıkarız'', ''Anadolu'yu yeniden fethederiz'' gibi cümlelerinin çok kötü çağrışımlar yaptığını ifade eden Kılıç, Bahçeli'nin bu sözlerinin kendi tabanında ne şekilde algılandığının önemli olduğunu vurguladı. Kılıç, Bahçeli'nin, partisinin yaklaşan kurultayı için radikalleştiğini, ancak bu tutumun, ülkenin huzuru için bir fayda sağlamayacağını söyledi. Suat Kılıç, Bahçeli'nin, kapalı oturumda yapılacak konuşmaları açıklayacağına yönelik sözleri ile ilgili de ''Bunun, devlet adamlığı ile bağdaşır yanı yoktur'' dedi.

Kılıç, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, terör örgütü PKK ile ilgili basında çıkan açıklamalarına yönelik bir soru üzerine, Esad'ın açıklamalarının, Türkiye'ye resmi kanaldan ulaşan bir boyutunun olmadığını belirterek, ''Bilinen bir gerçek var. Terör örgütü PKK'nın içindeki kadrosunda İran, Irak ve Suriyeliler de var. Esad'ın gazetelere yansıyan cümleleri, söylendiği şekilde ise Suriye Devleti yönetiminin, terör sorunun çözümüne yönelik kendi bağlamında adım atması şeklinde değerlendirilebilir. Ama açıklama resmi kanaldan gelirse anlaşılır'' diye konuştu.

Suat Kılıç, Ankara'nın Bahçelievler semtindeki 7. cadde ile ilgili referandum yapılmak istenmesi yönündeki bir soru üzerine, ''belediyenin burada yapmak istediği şeyin, doğru bir şekilde algılanmadığını'' söyledi.

Referandumun, ruhsatı bulunan alkollü iş yerlerinin kapatılacağı anlamına gelmediğine işaret eden Kılıç, alkol satışı ve alkollü işletmelerle ilgili yasaların belli olduğunu, AK Parti'nin bu konuda bir parti politikasının bulunmadığını sözlerine ekledi.