Açılım, bölge kalkınmasına katkı sağlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şahismail BEDİRHANOĞLU / Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Hükümetin aldığı kararla yapılanmasına gidilen 'Kürt  açılımı'nın yerinde ve geç alınan bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu açılımın desteklenmemesi diye bir şey olamaz. Hangi perspektiften bakarsanız bakın, ister toplumsal olsun, ister ekonomik kalkınma sürecinin başlangıcı olsun fark etmez. Yıllarca diğer hükümetlerce birçok paket açıklanmasına rağmen sonuçta bunlar Güneydoğu'nun ekonomik kalkınmasına" bir fayda sağlamamıştır. Şu andaki hükümet işi ciddiye alıp sorunu çözme yönünde adım atmakta.

GÜNSİAD olarak yıllarca ekonomik kalkınmanın iç barışla birlikte yol alacağını ifade ettik ve savunduk. Projeler üreterek bölgenin ekonomik kalkınmasına destek olduk, bazıları hayata geçti, bazıları ise dikkate alınmayarak tozlu raflara kaldırıldı. Ancak bu hükümet işi ciddiye alıp müzakerelere başlamıştır. Bu yöremiz için bir faydadır. Yıllarca kırsalı boşaltılan, çatışmalar, tutuklamaların olduğu yerlere kimsenin gelip yatırım yapması mümkün değil. Bir şekilde geçmiş hükümetlerin çağrısına uyan işadamları ise önemli ölçüde pişman edilmiş durumda. Çatışmaların, krizin olduğu ve siyasi istikrarın olmadığı yere yatırım için kimse gelmez.  Tüm bunlara rağmen ben gelirim yatırım yaparım diyenler buyursun gelsin. Onlara valilik,  Diyarbakır Ticaret Odası,  Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve GÜNSİAD her türlü destek verecektir. Bölgedeki diğer iller de aynı durumda. Yıllarca büyük savunma bütçelerine ve birçok ailenin dramına yola açan atmosfere son vermek veya en aza indirmek, uzun soluklu bir çalışmayı gerektirmekte. Bu nedenle açılımın karşısında durmak bu ülkeye zarar mı veya kâr mı getirir, onu görmek gerekir diye düşünmekteyiz.

Bölgenin ekonomik kalkınmasını bizler çok önemsiyor ve bu konuda yoğun çaba sarf ediyoruz. Hükümetin de aynı perspektifte hareket etmesi biz iş camiasını sevindirmekte. Yalnız sosyal haklar değil, işin ekonomi tarafı da değerlendirilip, hayata geçirilmelidir. Yıllarca sıkıyönetimlerle, OHAL yasaları ile kendine özgü hukuk anlayışı ve davranışlarla, deyim yerindeyse bölge hallaç pamuğu gibi atılmıştır. Şayet çözüm bu olsaydı, sorun çözülür bizler de arzuladığımız yatırımlar konusunda daha cesaretli olurduk.

Bizim gibi kurum ve kuruluşlar yıllardır bıkmadan usanmadan (elimizi taşın altına koyarak) sabırla bölge sorunlarının çözülmesi için bekledik. Ülkenin çıkarlarını ön planda tutarsak, Kürt açılımı tüm karşı çıkışlara rağmen gerçekleşecek olursa büyük bir ilerleme kaydedilmiş olacaktır. Bunu bölgemiz açısından iyi bir gelişme olarak görmekteyiz. Bu nedenle açılıma inanmakta ve desteklemekteyiz. Yıllarca çeşitli platformlarda bu konuyu her zaman gündemde tuttuk. Bugün ise büyük risk alarak konuyu ortaya koyan hükümet açılımının yürütülmesi için bakanlarına görev vermiştir. Açılım konusundaki karşı duruşları anlamamaktayız. İnsanların yaşadığı drama son vererek bölgenin ekonomik kalkınmasına yön vermenin anlamlı bir hareket olacağını düşünüyoruz.