Adana Belediye Başkan Vekili Çelikcan görevi bıraktı

Belediye meclisi 3 Haziran'da Çelikcan'ın yerine gelecek kişi için seçim gündemiyle toplanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Çelikcan, görevini bıraktığını açıkladı.

Çelikcan, makamında düzenlediği basın toplantısında, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine ilişkin Adana 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itirazın reddedildiğini hatırlattı.

Kararın ardından ayrılacağını söylediğini anımsatan Çelikcan, bugün itibariyle görevinden ayrıldığını ve valilik kararıyla büyükşehir belediye meclisinin 3 Haziran Perşembe günü seçim gündemiyle toplanacağını bildirdi.

Çelikcan ayrıca, Yüreğir Belediye Başkanlığı görevine döneceğini de belirtti.

"Durak'ın uzaklaştırıldığı bilgisini şifahen aldık"

Çelikcan, Aytaç Durak hakkındaki görevden uzaklaştırma kararının İçişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirildiğini ve yeniden uzatıldığını, bu bilgiyi "şifahen aldıklarını" bildirdi.

Çelikcan, makamında düzenlediği basın toplantısında, bölge idare mahkemesinin itirazını reddetmesi durumunda görevinden ayrılacağını söylediğini anımsatarak, bu kararını bir gün gecikme ile uyguladığını belirtti.

Bir günlük gecikmenin İçişleri Bakanlığının görüşünün ortaya çıkması ve Valiliğin bunu nasıl uygulayacağına ilişkin istişareleri beklemesinden kaynaklandığını belirten Çelikcan, "Yoksa benim 3-5 gün daha burada kalma niyetim yok. Bunu daha önce de söyledim. Geldiğimiz süreçte bu karar bugünden itibaren hayata geçiriliyor" dedi.

Çelikcan, İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlık müfettişlerinin belediyedeki çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, bu süreçte MHP'li bazı milletvekillerinin dün TBMM'de yaptığı açıklamaları hayretle karşıladığını ifade etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Durak için yaptığı partisinden istifa talebini hatırlatan Çelikcan, şöyle devam etti:

"Bunun yanında parti üst yöneticilerinin Durak'a sahip çıkmalarını hayretle karşılıyorum. Soruşturma devam ediyor. Açılan davalar var. Zaten bu görevden alma, soruşturmanın selameti açısındandı. Zaten Durak'ın görevden uzaklaştırılması kararı İçişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirildi ve yeniden uzatıldı. Bu bilgiyi şifahen aldık. Belki yazı da gelebilir. Tarafların buna itiraz hakkı var. Herkes yargıya saygılı olacak ve yargı kararlarına uyacak. Bunun aksini iddia etmek hukuka saygısızlık olur. Durak'ın göreve iadesi ile ilgili açtığı davayı hem idare mahkemesi hem de bölge idare mahkemesi reddetti. Burada İçişleri Bakanlığının hukuksuz bir şey yaptığını düşünenler için konuşuyorum, hukuksuz bir şey yapılsaydı o zaman hukuk buna geçit vermezdi. Demek ki bakanlık eylemi doğru bir karar ki mahkemelerde bu göreve geri dönmeyi isteğini reddetti. Biz nasıl aleyhimize çıkan karara saygı duyup görevi bırakıyorsak, herkesin de mahkemelerin verdiği kararlara saygılı olması gerekir."

İtiraz süreci

Çelikcan, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine ilişkin Adana 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itirazın reddedilmesi kararının oy çokluğu ile alındığını belirterek, mahkeme başkanın karşı oy yazısının bulunduğunu ifade etti.

Bu durumun yeni bir tartışma başlatacağına inandığını belirten Çelikcan, mahkemenin kararına, katılmamalarına rağmen saygı olduklarını söyledi.

Mahkemenin "Büyükşehir Belediye Kanunu" ile "Belediye Kanunu"nu birlikte yorumlamadığını savunan Çelikcan, kanun maddelerinden örnekler vererek, kararın yanlış olduğunu öne sürdü.

Hukuki sürecin halen devam ettiğini anlatan Çelikcan, "Şu an seçimin iptali görüşülüyor. Eğer bu yönde bir karar çıkarsa Danıştaya itiraz edeceğiz. Seçimin iptali kararı çıkmazsa benim göreve geri dönmem gerekir" dedi.

Çelikcan, ayrıca, 3 Haziranda yapılacak seçimle ilgili sürecin kanun gereği birinci başkan vekili başkanlığında yürütüleceğini bildirdi.

Çelikcan, bir gazetecinin görevde kaldığı sürede verdiği kararların mahkeme kararı sonrası iptal mi olacağı yönündeki sorusu üzerine, "Bu iddiaları yapanlar hukuk bilgisinden yoksun insanlar. 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu açık, 'bir yürütme durdurma veya iptal gibi yargı kararlarının süresi 30 gün' diyor. Bu karar bana 10 Mayısta tebliğ edildi. 'Benim 10 Hazirana kadar aldığım tüm kararlar yasaldır. Burada bir sıkıntı varsa buyurun suç duyurusunda bulunun' dedim. Ben kanundan aldığım yetkiyi kullanıyorum" dedi.

Çelikcan ayrıca, 7 Haziranda başlayacak Altın Koza Uluslararası Film Festivali ile ilgili kararların yeni yönetim tarafından verileceğini bildirdi.

"Ne olursa olsun, Adana'da Durak dönemi bitti"

AK Parti Adana İl Başkanı Mustafa Kebude, Mahmut Çelikcan'ın Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevinden ayrılmasının ardından yapılacak başkan vekilliği seçimi için adaylarını salı veya çarşamba günü açıklayacaklarını bildirdi. Kebude, "MHP'li yöneticiler Aytaç Durak'a sahip çıkıyor ama sonuç ne olursa olsun Adana'da Durak dönemi bitti" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir