Beştepe'de Adli Yıl açılış töreni yapıldı

Adli Yılı açılışı bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Tören İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.

Kılıçdaroğlu ve Feyzioğlu yok

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu katılmayacaklarını açıklamıştı. Dün Başbakan Yıldırım'ın katılmaları yönündeki çağrısına ise olumlu bir yanıt gelmedi.

İki isim, kararlarına gerekçe olarak törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olmasının "yargı bağımsızlığı ilkesine gölge düşüreceğini" göstermişti.

Cirit: Silahın sahibine sadakati yoktur

Konuşma yapmak üzere kürsüye ilk olarak Yargıtay Başkanı Cirit geldi. Konuşması yaklaşık 1 saat süren Cirit konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

"Bu özel ve anlamlı günün konuşmasını yapmanın heyecan ve mutluluğunu bir arada yaşıyorum. Geçen yılki konuşmamda Türk yargısının iyi bir durumda olmadığını belirttikten sonra gelecek için ülkemiz açısında sorunlu alanlardan doğan risklerin kontrol altına alındığını ifade etmiştim. Geçen yıldan bugüne kadar yargımızda önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık. 15 Temmuz'daki darbe girişimi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. 148 yıldır Türk milleti adına yargılama yapan Yargıtayımız ülkesine fedakarca hizmet etmenin mutluluğunu yaşamaktadır.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplum olarak sergilediğimiz birlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Demokrasimizin en önemli engellerinden birisi terördür. Bir insanlık suçu olan teröre karşı tüm ülkelerin birlikte hareket etmeleri bir zorunluluktur. Silahın sahibine sadakati yoktur, bir gün kendisine döner. Yoğun bir şekilde bölücü terör örgütünün saldırılarına maruz kalan bölge halkının terör karşı duruşunu saygıyla karşılıyoruz. FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyorum. Öyle bir çatışma ortamı ki savaş uçakları helikopterler kullanılarak girişilecek bir anda ülkenin kan gölüne dönmesine neden olabilecek bir eylemdir. Bu bir darbe değil Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmesini yok edilmesini amaçlayan saldırıdır.

'FETÖ üyeleri adil ve bağımsız mahkemelerce yargılanacaktır'

15 Temmuz'daki hain saldırı Batılı dostlarımız tarafından zamanında ve doğru bir şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır. FETÖ üyeleri de adil tarafsız ve bağımsız mahkemelerce iç hukuk ve uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaktır. Suçlu olanların en ağır cezaları alacakları mukakkaktır. Son günlerde yargı alanında yapılması düşünülen anayasal ve yasal değişiklikler hakkında Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının çok yararlı olacağını düşünmekteyim. Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır. Hakimin tarafsızlığı, hakimin bağımsızlığı kadar önemlidir."

Erdoğan: Bir otelin eksi 2'inci katında yapılacaktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Yargıtay Başkanımız, şayet adli yıl açılışı burada yapılmasaydı, alternatifinin bir otelin eksi ikinci kattaki salonu olduğunu ifade etmişti ki 600 kişilik bir salon. Şimdi şu anda bu salonumuzda bin 500 civarında bir katılım söz konusu. Burada böyle bir kongre ve kültür merkezinin devletin kurumlarının emrinde olduğunu kendilerine ifade etmek suretiyle buraya davet ettik ve burada bugün bu toplantıyı yapıyoruz, hayırlı olsun. Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması, yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin ve milletimizin çıkarları, ihtiyaçları dışında bir kritere göre hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz'dan öncesi başkadır, sonrası bir başkadır. Öyle olmak zorundadır. Şahsım dahil, kendini siyasi veya bürokratik hırsa kaptıranlara tavsiyem; böyle anlarda hemen açıp 15 Temmuz şehitlerinin listesine bakmalarıdır."

Sözlerine "FETÖ denilen hain yapıyı kahru perişan eden nedir biliyor musunuz?" şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Söz sahibi, güç sahibi oldukları her yerde sergiledikleri adaletsizliklerdir, merhametsizliklerdir. Bunu yaptılar, sadece ve sadece kendi mensuplarının çıkarlarını gözeten, diğer herkesin hakkını, hukukunu yok sayan anlayışları sebebiyle FETÖ, milletimizin gönlünde zaten mahkum olmuştu. Emniyet teşkilatımızın, adliye teşkilatımızın yaptığı iş milletin gönlündeki bu manevi mahkumiyeti şimdi vicahiye çevirmektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O gece, 30 küsur kişi darbecilerden öldü fakat 241 kişi, evet, darbe karşısında direnenlerden öldü, şehit oldu. Demek ki bizler kalkıp da güvenlik güçlerimize 'darbecileri, bunların hepsini vurun' diye bir talimatı vermedik. Yine de 'onları yakalayın gelin adalete teslim edin' dedik. Ey dünya hala sen bize hangi gözle bakıyorsun? Biz adalete yakalayıp teslim ediyoruz, siz ise kalkıp 'endişe ile izliyoruz' diyorsunuz. Bu terbiyesizlik değil mi? Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi?" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir