Afganistan'da akan kardeş kanı durmalı

"Afganistan İçin İstanbul Konferansı"nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Afgan halkına dostluk mesajı verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Afganistan'da akan kardeş kanının durması, güvenliğin ve istikrarın tesis edilmesi, iyi yönetişimin kök salması hepimizin ortak dileğidir" dedi.

Gül, "Asya'nın kalbinde Güvenlik ve İşbirliği" başlıklı "Afganistan İçin İstanbul Konferansı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Afganistan'ın bugün çeşitli sorun ve risklerle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak "Afgan halkı, içinde bulunduğu bu durumu hak etmemektedir" dedi. Gül, şöyle devam etti:

"Afganistan'ın mücadele etmekte olduğu terörizm, aşırıcılık, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği sorunlar yumağı da değildir. Söz konusu sorunların kronikleşmesi, Afganistan'ın hak ettiği istikrarlı ve müreffeh geleceğine ulaşması yolundaki en büyük engeli teşkil etmektedir. Oysa Afganistan'da akan kardeş kanının durması, güvenliğin ve istikrarın tesis edilmesi, iyi yönetişimin kök salması, hepimizin ortak dileğidir. Bu ortak dileğimizin gerçekleşmesi için Afgan kardeşlerimiz kendi payına düşeni yapmakta ancak günümüzde hiçbir ülkenin, dostları ve ortaklarının yardımı olmaksızın bu denli karmaşık sorunlarla baş etmesi mümkün değil."

Küresel barışa da hizmet edilecek

Gül, ülkelerin, dayanışmanın sorunların çözümünü kolaylaştırdığının ve işbirliğinin herkesin çıkarına olduğunun bilincine eriştiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu nedenle Afganistan'ın kendi güvenlik, refah ve istikrarını üreten, uluslararası toplumla ekonomik ve siyasi bakımlardan entegre olmuş bir ülke haline gelmesi için samimi bir bölgesel dayanışma iradesiyle desteklenmesi elzemdir. Bölgesel sahiplenme anlayışı çerçevesinde verilecek bu destek, Afganistan'ın sorunlarını aşmak için sarf ettiği çabaları güçlendirecektir. Bu sadece bölgesel güvenlik ve refaha değil, aynı zamanda küresel barışa da hizmet edecektir. Dolayısıyla hepimizin bunu açıklıkla görebilmesi ve bölgesel sahiplenme ve dayanışma bilinciyle Afgan kardeşlerimizle birlikte çalışması önem taşımaktadır. Bugün burada bu kadar geniş katılımla toplanmış olmamız, hepimizin bu bilince sahip olduğunu göstermesi bakımından da son derece önemlidir."

İş birliği şart

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise, bölgede terörle mücadele etmeden, özellikle de bu konunu köküne inmeden Afganistan'da barışı sağlamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Terörizmin, yalnız Afganistan ve Pakistan'ı değil, bölgedeki diğer ülkeleri de etkileyen büyük bir felaket olduğunu ifade eden Karzai, şöyle devam etti:

"Küresel uyuşturucu kaçakçılığına karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Büyük zorluklara rağmen bölgede liderliğimizi bu mücadelede sürdüreceğiz. Güvenliğimizi ve barışı tehdit eden sorunları ortadan kaldırmak ve ekonomik gelişmemizi sağlamak geleceğimiz için hayatidir. Bu nedenle dayanışma ve iş birliğine ihtiyacımız var. Henüz istenen düzeye ulaşmadık. Bölgeyi bölen siyasi gruplaşmalar var ve bazı sorunlar devam ediyor. Bugün İstanbul'da bölgesel iş birliğinin yeni bir vizyonunu yaratmak ve birlikte çalışmak için bir araya geldik. Bölgesel iş birliğinin başarılı olması için iş birliği şarttır. Biz Afganistan olarak bir ticaret geçiş bölgesindeyiz. Komşularımızın, Afganistan'ı bir fırsat olarak görmesini arzu ediyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir