Afrika ile ticarette hedef 50 milyar dolar

Türkiye'nin Afrika ile gelecekteki ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye'nin Afrika ile gelecekteki ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Afrika'da 16 ülke ile resmi pasaport anlaşması bulunuyor ve 15'inden de cevap bekleniyor.
''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı'' kapsamında dün yapılan toplantıda, Somali konusu ele alınarak özellikle Somali'nin komşularıyla ilişkileri değerlendirildi. Sabah yapılan kahvaltıda da Somali konusunun değerlendirilmesine devam edildi.
Bir gözden geçirme amacı taşıyan toplantıda, 2005 yılından bu yana Afrika ile ilişkilerde global olarak neler yapıldığı ve yapılabileceği değerlendirildi.
Türkiye'nin, Afrika'da 27 olan büyükelçilik sayısının 2012'de 33'e ulaşması planlanıyor.
Türkiye'nin sahranın güneyindeki Afrika ile 2000'de 742 milyon dolar olan ticaret hacminin bu yıl 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tüm Afrika ile 2005'te 9 milyar dolar olan ticaret hacmi ise 2010'da 14,1 milyar dolara yükseldi. Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacminin gelecekte ise 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca Türkiye, ekonomik ve insani yardım projeleri için Afrika Birliğine her yıl 1 milyon dolar yardım yapacak.
Bu konularda ilginizi çekebilir