”Afrika'yla ilişkilerimizi ileri noktaya götürmek istiyoruz”

Babacan, Türkiye'nin, kıtaya insani yardımlarda bulunduğunu ve kalkınma projeleri geliştirdiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini ileri noktaya götürmek istediğini bildirdi. 

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping'le görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Babacan, Ping'le Mısır'da yapılan Afrika Birliği zirvesinde tanışıp görüştüklerini belirterek, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini daha da geliştirmeye ve çeşitlendirmeye çalıştığını kaydetti. Türkiye'nin, kıtanın sorunlarının çözümüne katkı yapmak üzere insani yardımlarda bulunduğunu ve kalkınma projeleri geliştirdiğini belirten Babacan, TİKA aracılığıyla Afrika'da 37 ülkede projelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Babacan, Türkiye'nin 2005'de Afrika Birliğine gözlemci olarak seçildiğini, bu yıl da Hindistan ve Çin gibi ülkelerden sonra Afrika için stratejik ortak olarak ilan edildiğini hatırlattı. Dışişleri Bakanı Babacan, bunun Türkiye ile Afrika ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu, Türkiye'nin mayıs ayında da Afrika Kalkınma Bankası'nın üyesi olduğunu kaydetti. Bölgede olmayan bir ülke olarak Türkiye'nin bu bankaya üye olmasının önemine dikkati çeken Babacan, Afrika kıtasında son yıllardaki olumlu gelişmelerin itici gücünün Afrika Birliği olduğunu ve uluslararası alanda bu görüşün kabul gördüğünü bildirdi. 

"Türkiye olarak Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi ileri noktaya götürmek istiyoruz" diyen Babacan, bu çerçevede ağustos ayında Afrika'yla ilişkileri değerlendirmek ve geleceğe yönelik planlama yapabilmek için ilk olarak bir Türkiye-Afrika Birliği zirvesine ev sahipliği yapacaklarını kaydetti. 

Babacan, bu zirvenin hazırlıklarının eş güdüm içinde yürütüldüğünü söyleyerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliği yapacağı zirvenin bundan sonraki ilişkileri daha farklı bir zemine oturtacağını bildirdi. Ping ile görüşmelerde bu zirvenin hazırlıklarını ele aldıklarını söyleyen Babacan, Ping ile biraz sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edeceklerini, sonra da çalışma yemeğinde bir araya geleceklerini belirterek, bu ziyaretin ilişkilere önemli katkıda yapacağına inandığını söyledi. 

"6 ülkeyle iyi bir diyalog içindeyiz"

Babacan, İran'ın nükleer programının şu anda dünyanın dört bir köşesinden takip edildiğini ve Orta Doğu'da başlıca ele alınan konulardan biri olduğunu belirterek, "Türkiye olarak hem İran'a yeni bir öneri paketi sunmuş olan 6 ülkeyle iyi bir diyalog içindeyiz, hem de komşumuz İran'la da iyi bir diyalog içindeyiz" dedi. 

Hadley ile yaptığı görüşmede, Türk-Amerikan ikili ilişkilerinin farklı boyutlarını ele aldıklarını, Orta Doğu'daki meseleler üzerinde durduklarını, ayrıca Irak, İsrail-Suriye görüşmeleri, Kıbrıs, Ermenistan gibi pek çok konunun gündeme geldiğini belirten Babacan, Hadley ile geniş bir istişare imkanı olduğunu kaydetti. Babacan, "Biz İran'ın nükleer programıyla ilgili meselelerin diyalog yoluyla ele alınmasından yana olduk. Bu diyaloga Türkiye olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin tüm taraflarla iyi diyalog içinde olan bir ülke olması, Türkiye'ye aslında bu diyalogu kolaylaştırıcı bir görev de yüklüyor. Biz de tüm taraflarla olan görüşmelerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu. 

"Akdeniz, hepimizin ortak gölüdür"

Ping, Türkiye'nin gerek bölgesel, gerekse kendi kıtalarındaki savaşların sonlandırılmasına katkıda bulunabileceğini de bildirdi. 

Fransa'da kısa süre önce düzenlenen Akdeniz İçin Birlik toplantısına katıldığını da anımsatan Ping, Akdeniz'in kuzeyinin Avrupa olmasına karşılık, güney kıyısının da Afrika olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyerek, "Akdeniz dediğimiz deniz, aslında hepimizin ortak bir gölüdür" diye konuştu.  Afrika kıtasının gerek ham madde, gerekse sahip olduğu diğer zenginlikler açısından büyük fırsatlar sunduğunu söyleyen Ping, elmas, demir gibi birçok hammaddenin yüzde 95'inin Afrika'da olduğunu, dünya petrol rezervlerinin yüzde 15'inin de yine kendi kıtalarında bulunduğunu kaydetti. Ping, tarımsal ürünlerin önemine de dikkat çekerek, Afrika kıtasının yüzeysel olarak bakıldığında da Avrupa ve Hindistan'ın 10 misli, ABD ve Çin'in 3 misli büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Ping, Afrika'nın çok büyük fırsatlar sunan ve göz ardı edilmemesi gereken bir kıta olduğunu kaydetti.