Ağrılarından kurtulmak için fizik tedavi cihazı yaptı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TRABZON - Trabzonlu 65 yaşındaki Seyfullah Yıldız, diz ve kol ağrılarından kurtulmak amacıyla tasarladığı fizik tedavi cihazına patent alacak.
Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1971 yılında gittiği Almanya'da yaklaşık 10 yıl çeşitli işlerde çalıştıktan sonra meslek edindiğini belirterek, "Almanya'da 30 yıl çalıştım. Teknik eleman olarak görev yaptığım makine programları hazırlayan firmadan emekli oldum" dedi.
Çalıştığı dönemde teknik bilgisini çevresindekilerin yararına kullanmak için gayret gösterdiğini anlatan Yıldız, ''Geçmiş yıllarda romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği düşüncesiyle kol ve ayak bileğine takılan bakır takılardan yola çıkarak çeşitli aparatlar hazırladım. Bunları çevremde kol ve bacak ağrısı çekenlerde denedim. Ben de diz ve kol ağrısı çekiyordum. Ağrıların hafiflediğini fark ettik" diye konuştu.
Emeklilikten sonra memleketine döndüğünü, merhum babasına ağrılarına iyi geleceği düşüncesiyle fizik tedavi amaçlı verilen küçük bir aparattan yola çıkarak ağrılara iyi geldiğini öne sürdüğü bir cihaz geliştirmeye karar verdiğini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:
"Sırt, omuz, diz ve bacak ağrılarına yönelik fizik tedavi yapan cihazımın projesinin çizimini 33 günde tamamladım, 11 ayda cihazı ortaya çıkardım. Bulamadığım bazı parçaları Almanya'dan getirmek zorunda kaldım. Yaklaşık 10 bin lira harcayarak cihazı tamamladım. Cihazı kendim denedim, yakınlarıma da denettim. Çok memnun kaldık. Ağrılarımızda büyük oranda azalma oldu. Cihazın patentini almak için gerekli evrakları hazırlıyorum.''
Patent aşamasından sonra, fizik tedavi alanında önemli adım atılmış olacağına inandığı belirten Yıldız, "Yapılacak çeşitli çalışmalarla cihaz daha da geliştirilebilir. Benim gücüm, teknik bilgim bu kadarına yetti. Yetkililer ve konuyla ilgili kişilerden destek bekliyorum. İnanıyorum ki bu cihaz sayesinde ülkemiz büyük miktarda döviz girdiği elde edecek" dedi.
Cihaz nasıl çalışıyor
Yıldız, henüz isimlendirmediği cihaza "ağrı kes", 'ağrı dur" gibi isimlerden birini vermeyi düşündüğünü dile getirerek, cihazın çalışma sistemini şöyle anlattı:
"Kompresörden gelen hava, filtre bölümünde temizleniyor. Burada temizlenen hava, daha sonra tabanında rezidans bulunan cam bölmeye ulaşarak buharlaşıyor. Uzmanlarca fizik tedavide uygulanan ilaçların da katılabileceği bölmede oluşan buhar, vanalar açılarak borular aracılığıyla sırt, omuz, diz ve bacak için hazırladığım ve içleri tamamen bakır olan aparatlara ulaşıyor. Deri kaplı olan ve üzerlerinde mıknatıs ve bakır magnetler bulunan aparatlar, borular aracılığıyla taşınan buharla ısınıyor. Isınan magnetler ve bunların alt bölümlerinden çıkan buharın vücuda ulaşması ile tedavi uygulanıyor."