Aile Bakanı: İyi hal indirimini kaldırmak için çalışıyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya,"Cinsel istismar ve kadına şiddette iyi hal uygulamasının kaldırılması üzerine çalışıyoruz. İyi hal indirimi kamuoyu vicdanını yaralayan bir durum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, çocuğa yönelik istismar suçlarında faile verilen cezalara ilişkin, "İngiltere'de 12 yaş altına, bazı ülkelerde 9 yaş altına ağır cezaların verildiğini görüyoruz. Türkiye'de biz de benzer bir uygulama için çalışıyoruz" dedi.

Kaya, CNN Türk canlı yayınında cinsel istismara yönelik çalışmalarla ilgili soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında altı bakanın katılımıyla oluşturulan komisyonun ilk toplantısının yapıldığını, çalışmaların şubat sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Benzer olayların yaşanmaması için farkındalığın artması, çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin artırılması gibi öncelikli konuların yanında cezai müeyyidelerin de değerlendirildiği bir çalışmanın yürütüldüğüne işaret eden Kaya, "Kamuoyunun vicdanını rahatlatacak şekilde bu faillerin hak ettikleri cezayı almaları lazım." dedi.

Dünyada da benzer suçların cezalarının ne olduğuna ilişkin bir soruya Kaya, İngiltere'de ömür boyu hapis cezasının bulunduğu, birçok dünya örneğinde de müebbet hapis, ağırlaştırılmış müebbet hapis gibi cezaların uygulandığını yanıtını verdi.

Kaya, "İngiltere'de 12 yaş altına, bazı ülkelerde 9 yaş altına bu kadar ağır cezaların verildiğini görüyoruz. Türkiye'de biz de benzer bir uygulama için çalışıyoruz şu an." diye konuştu.

Bakan Kaya, bir soru üzerine, çocukların cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddet konusunda açılan davalara müdahil olduklarını, olayın sosyal boyutuyla da ilgilenerek, ailelerin ihtiyacı olan desteği sunduklarını anlattı. Kaya, bu tür davaları sonuna kadar takip ettiklerini, hukuk müşavirliğinin ve illerdeki bakanlık avukatlarının bu davaları yakından izlediğini ifade etti.

Komisyon kastrasyon üzerinde çalışıyor

Bakan Kaya, çocuk istismarının önlenmesine yönelik "kastrasyon" uygulaması üzerinde komisyonun çalıştığını anımsattı.

"Cinsel istismar ve kadına şiddette iyi hal uygulamasının kaldırılması üzerine çalışıyoruz" bilgisini paylaşan Kaya, "Komisyonumuz şu anda çalışıyor. Özellikle cinsel istismar konusunda çalışan komisyonumuz, cinsel istismarda iyi hal indiriminin kaldırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İstismara uğramış bir çocuk var, bir de fail var. Faile iyi hal indiriminden dolayı cezasında indirim alması kamuoyu vicdanını yaralayan bir durum. Ceza teknikleri, Türk Ceza Kanunu açısından bunu hakimler anlatıyorlar ama kamuoyu vicdanı elbette 'iyi hal' deyince rahatsız oluyor. Biz de bu konuda gereken düzenlemeyi yapmak üzere çalışıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir