Aile danışma merkezleri için personel standardı belirlendi

RG'de yayımlanan yönetmelikle, aile danışma merkezlerinin personel standardı ile ücret tarifeleri, açılış, işleyiş, denetim, devir işlem ve esasları belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün "Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Hakkında Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan aile danışma merkezlerinin personel standardı ile ücret tarifeleri, açılış, işleyiş, denetim, devir işlem ve esasları belirlendi.

Merkez açmak isteyen gerçek kişiler bizzat, özel hukuk tüzel kişileri ile kendi kuruluş kanunlarında merkez açma yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları, bir temsilci ya da merkez müdürü aracılığıyla il veya ilçe müdürlüğüne yazılı olarak başvuracak.

Merkezin açılabilmesi için ya en az bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı ile ihtiyaçlar doğrultusunda büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek personel ile sağlık, hukuk ve benzeri konularında danışmanlık hizmetlerini yürütecek personel ya da en az üç meslek elemanı ve ihtiyaçlar doğrultusunda büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek personel ile sağlık, hukuk ve benzeri konularında danışmanlık hizmetlerini yürütecek personel bulunması zorunlu olacak.

Meslek elemanlarından ikisinin farklı alanlardan olmak üzere; çocuk gelişimi, sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp alanlarından birinde asgari dört yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmaları ve en az yirmi beş saat temel danışmanlık becerileri eğitimi almış olmaları gerekecek.

Merkezde aile danışmanlığı hizmetlerinin verilebilmesi için en az bir aile danışmanının görevlendirilmesi şartı aranacak. Aile danışmanının, çocuk gelişimi, sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp alanlarından birinde en az dört yıllık lisans düzeyinde eğitimi tamamlamış olmasının yanı sıra, en az yüz saati teorik olmak üzere aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamlamış olması istenecek.

En az beş yıl fiilen aile danışmanlığı yapmış olduğunu belgeleyenlerde bir defaya mahsus olmak üzere eğitim koşulu aranmayacak. Bu kişiler için üç yıl içinde başvuru yapılması gerekecek.

Daha önce açılmış merkezler, bir yıl içerisinde onay alacak.

Ailelere yönelik psiko-sosyal hizmetler

Merkezde, ailelere yönelik psiko-sosyal hizmetler ile aile danışmanlığı hizmetlerinin yanı sıra, ailelerin ve aile bireylerinin refahını, mutluluk ve aile bütünlüğünü güçlendirmek amacıyla, bireylerin aile içi ilişkileri, toplumsal yaşama uyumları ve ailenin her türlü işlevlerinin yerine getirilmesi ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan ücretsiz ve katılımı serbest olan seminer, panel ve benzeri programlar ayda en az bir kez düzenlenecek.

Bu programlar, il veya ilçe müdürlüğüne programın yapılacağı günden en az bir hafta önce bildirilecek. Konular, il veya ilçe müdürlüğü ile belirlenecek. Aile haftası gibi hizmet alanı ile ilgili özel gün kutlamalarına uyumlu programlar düzenlenecek. Her ay düzenlenmesi gereken bu ücretsiz eğitim çalışmaları en fazla bir ay ertelenebilecek ancak tamamen iptali mümkün olmayacak.

Merkezde uygulanacak ailelere yönelik psiko-sosyal hizmetler, aile danışmanlığı, ilk görüşme ve seans ücretleri her mali yılın başlangıcından en geç iki ay sonra il düzeyinde kurulacak ücret tespit komisyonunca taban ve tavan olarak belirlenecek.

Merkezler, il veya ilçe müdürlükleri veya Genel Müdürlük yetkili elemanlarınca gizlilik ilkesine uygun olarak yılda en az bir kez denetlenecek. Denetim sırasında görülen aksaklıkların önem derecelerine göre giderilmesi için üç aya kadar süre tanınacak.