Aile sigortasında 'hesap'lar karıştı

CHP'nin maliyet hesabının yanlış olduğunu saptayan Babacan "Maliyet 12 milyar değil, 24 milyar TL" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – CHP'nin seçim için önemli kozlarından biri olan ‘aile sigortası' konusundaki tartışmalar devam ediyor. CHP'nin hesaplarının yanlış olduğunu belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, " Sayın Kılıçdaroğlu, sosyal yardımların maliyeti 12 milyar lira civarında diyor, ancak yaklaşık 24 milyar gibi bir rakam tutuyor. Bu ilkokul üç matematiği" dedi.

Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aile sigortası ve sosyal yardımlara ilişkin sözlerine yönelik olarak anamuhalefet partisi liderinin bu konuda üç rakam verdiğini, "Türkiye'de 12 milyon 700 bin yoksul bulunduğunu, 600 ya da bin 250 lira aylık ödeme yapılacağını bunun toplam maliyetinin de 12 milyar lira civarında olacağını" söylediğini hatırlattı.

Babacan, şöyle devam etti:

"İlkokul üçüncü sınıf matematiği becerisine sahip herkese şu hesabı yaptırabilirsiniz. 12 milyon 700 bin yoksulu ailedeki kişi sayısına bölün. Mesela 12'yi dörde bölün. Eder 3 milyon aile. 3 milyon aileyi ayda 600 lirayla çarpın, daha sonra 12 ayla çarpın. Bunun hesabını yaptığınızda yaklaşık 24 milyar gibi bir rakam tutuyor. Bu ilkokul üç matematiği. Bu şu demek. Ya yanlış çarpma bölme yapılıyor, ya da 12 milyon yoksul yok Türkiye'de. Ya da 12 milyon yoksul varsa bile bunun tamamına değil, çok daha az sayıda vatandaşa ödeme yapılacak gibi görülüyor. Nereden baksanız matematik tutmuyor."

Emekli zammı Mart'a kaldı

Bu arada Babacan, emekli maaşlarının ilave zam kısmına yönelik; Torba Yasa üzerinde son rötuşların yapıldığını, Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Babacan, bütün süreçlerinin Mart ayına kadar tamamlanması durumunda emekli maaşlarının ilave zam kısmının ödenmesinde bir engel olmadığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir