Ailelere 10'ar bin lira ödenecek

Grizu patlamasında ölenlerin ailelerine Acil Yardım Ödeneği sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DURSUNBEY - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey'e bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerine 10'ar bin lira yardımda bulunulacağını bildirdi.
Yıldız, Dursunbey'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
Kazada ölenlerin ailelerine Acil Yardım Ödeneğinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 10'ar bin lira yardımda bulunulacağını ifade eden Yıldız, hastanede bulunanlara 7'şer bin, ayakta tedavi görenlere 5'er bin lira olmak üzere yaklaşık 400 bin lira ayırdıklarını belirtti.
Bakan Yıldız, grizu patlamasıyla ilgili olarak "3-4 günü aşabilecek soğutma çalışmaları bittikten sonra bilirkişi raporunun sonucuyla birlikte kazanın neden kaynaklandığı net olarak ortaya çıkacak" dedi.
Yıldız, özel sektöre ait maden ocağının iş sağlığı ve güvenliği ile teknik açıdan tüm denetimlerinin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu kazanın neden kaynaklandığının tespiti açısından Dursunbey Cumhuriyet Savcılığınca bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bu heyette bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından uzmanlar görev alacak. Şu anda hem oluşan karbonmonoksit açısından hem de yangın nedeniyle madene girilemiyor. 3-4 günü aşabilecek soğutma çalışmaları bittikten sonra bilirkişi raporunun sonucuyla birlikte kazanın neden kaynaklandığı net olarak ortaya çıkacak. Bilirkişi raporu belki de bir hafta içerisinde hazırlanacak. Sorumluluğumuz gereği daha önce erken cümleler kullanmak istemiyoruz."
Bilirkişi raporundan sonra açıklama yapılacak
Taner Yıldız, bakanlığınca yapılan denetimlerde zaman zaman çıkan eksikliklerin yanı sıra havalandırma şartlarının uygun olduğu, uygun olmayan şartların düzeltildiği, özellikle dehliz ve kanalların eğimlerine dikkat edildiği, yangına karşı dayanıklı motorların kullanıldığı, genel uygunluk belgesiyle alakalı işlemlerin yapıldığının görüldüğünü söyledi.
İşveren ve işçi arasındaki ilişkinin son derece sıcak olduğunu, birbirlerine yardımcı olacak şekilde ilişkilerini düzenlediklerini, işçisinin derdiyle dertlenen bir işveren olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Yıldız, "Ama teknik rapor çıktıktan sonra da bütün bunları detaylandıracağız" dedi.
Taner Yıldız, kazaların genellikle özel sektöre ait madenlerde yoğunlaştığının belirtilerek bununla ilgili yeni düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine, şunları kaydetti:
"Hem kamu hem de özel sektör burada titiz davranmak zorunda. Bunun ihmale gelir yanı yok. İlk aldığım bilgilere göre, olaydan 7-8 dakika önce grizuyla ilgili gaz ölçüm tespiti yapılmış ve seviyenin normal şartlarda olduğu söylenmiş. Bir anlık gaz deşarjından bahsediliyor. Bu, 2-3 dakikalık bir konu. Yani 24 saatlik işletmelerde hiçbir dakikası ihmale gelmeyecek bir işletmeden bahsediyoruz. O yüzden hem kamunun hem de özel sektörün bu konuda azami titizliği göstereceğine inanıyorum. Kamu olarak denetimlerimizi belli süreler içerisinde, belli şartları yerine getirerek yaptığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Yalnızca bunlar yeterli midir dersek, bilirkişi raporundan sonra bunları da açıklayacağız."
Dinçer: Kaza nedeni henüz tespit edilmedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının yakın zamanda denetimden geçtiğini belirterek, "Denetim raporlarımızda kapatmayı gerektiren bir durum söz konusu değildi" dedi.
Dinçer, kazanın gerçekte nasıl olduğunun henüz tespit edilmediğini belirterek, "Sabaha karşı saat 04.00 sıralarında yangın çıktı. Bilirkişiler, yangın yüzünden inceleme amaçlı ocağa giremediler. Bir kez daha bakacağız. Her şey, incelemelerin ardından ortaya çıkacak" dedi.
Bakan Dinçer, kazadan etkilenenlere maddi destek yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Hükümetimiz, acil ihtiyaçları karşılamak üzere destek verecek. Bu, herhangi bir şeyin karşılığı değil, sadece destek. Olayda ölenlerin ailelerine 10 bin, hastanede tedavi görenlere 7 bin ve ayakta tedavi olanlara ise 5 bin lira yardım yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar ve teknik işlemler tamamlandı. Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli talimatları verdim. Kurumdan gelecek görevliler, kaza geçirenlerin ailelerini ziyaret edecekler. Ölenlerin ailelerinin hakları neyse, onları yerinde yapacağız. 13 kişiden bazılarının yakınları, ölüm geliri ve aylığından yararlanabilecekler. Bazıları ise sadece ölüm gelirinden faydalanacak."
Dinçer, maden sahibi ve sorumlu kişinin gözaltında olduğunu belirterek, soruşturma konusunda şimdilik fazla bilgisinin olmadığını bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir