Ailenin korunmasında uzlaştılar

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, devletin, çocuklar ve kadınların aile içi şiddete karşı korunmasını sağlaması, kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlendirilmelerini önlemesini benimsedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, çocukların ve kadınların aile içi şiddete karşı korunmasını, kız çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmesinin önlenmesini yeni anayasada güvence altına alıyor.

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız başkanlığında yapılan toplantıda, daha önce de ele alınan ''Evlenme ve aile kurma hakkı'', ''Vergi yükümlülüğü'', ''Kamulaştırma'', ''Özel hayatın ve aile hayatının gizliliği ve korunması'', ''Adil yargılama hakkı ve hak arama özgürlüğü'' başlıklı maddeler görüşüldü.

Komisyon, evlenme yaşına gelen her kadın ve erkeğin, evlenme ve aile kurma hakkına sahip olduğu hükmünü benimsedi.

Ailenin eşler arasında eşitliğe dayanmasında mutabakat sağlanırken, AK Parti, ailenin ''toplumun temeli'', MHP ise ''Türk toplumunun temeli'' olmasını önerdi.

Komisyonda, küçüklerin bakımı, yetiştirilmesi, eğitiminin anne ve babanın yükümlülüğünde olmasını, devletin de bu yükümlülüğün yerine getirip getirilmediğini gözetmesi kabul edildi. AK Parti ve MHP, anne ve babanın yükümlülüğünün yanı sıra hakkı olmasını da istedi.

Devletin, çocuklar ve kadınların aile içi şiddete karşı korunmasını sağlaması, kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlendirilmelerinin önlemesi de komisyonda benimsenen fıkralardan biri oldu.