Ajansın hibe desteği TRC2 Bölgesi'nde işsizliği geriletebilir
Mustafa BULUT / Dr, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi
Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı Mali Destek Programları değerlendirme sonuçları açıklandığında, bölgesel kalkınma adına heyecanla aktivasyonu beklenen, büyük umutlar beslenen ajansın, proje değerlendirmelerinde ortaya koyduğu performansın, esas itibariyle, hayal kırıklığı yarattığını, bölgenin en ciddi sorunu olan istihdama ciddi katkılar sunabilecek projelerin desteklenmesi yerine, ağırlıklı olarak, belli sektörlerin ve firmaların desteklendiğini, kalkınma ajanslarının kuruluş amacının taşıdığı ruha uygun davranılmadığı, proje başvurusunda bulunanların ciddi şikayetlerinin olduğu bu sütunlarda ifade edilmişti. 5449 sayılı kanunda belirtilen kuruluş amacına uygun olarak sıralanan görevleri doğrultusunda, kamu kaynaklarını, tabiri caizse, kılı kırk yararak kullanmak zorundadırlar. Dolayısıyla, kalkınma ajansları, mali destek olarak verdikleri paranın kat be kat fazlasının daha fazla istihdam, daha fazla üretim, daha fazla kalkınma, daha fazla refah olarak dönmesini sağlayacak şekilde vermekle mükelleftir. Bu gerçekten hareketle, kalkınmanın dinamoları olarak değerlendirdiğimiz ajansların faaliyetlerinde başarılı olmaları, ülkenin geleceğe güvenle bakmasına, başarısız olmaları ise, zaten kıt olan kaynakların heder olmasına neden olacaktır.
Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Mali Destek Programları değerlendirme sonuçları geçtiğimiz aylarda açıklandı. Başarılı görülen 64 proje irdelendiğinde, programın amacına uygun, yani yenilikçi ve modern yöntemler kullanılarak sanayi ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, hizmet sektöründe turizmin teşvik edilmesi, sanayi ,tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin rekabet güçleri ile işletmelerin ihracat kapasitelerinin artırılması, böylece yeni istihdam olanaklarının yaratılarak işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasına katkı sunacak şekilde firmaların kapasitelerinin geliştirilmesine, rekabet güçlerinin arttırılmasına, modernizasyonlarına ve ihracata başlamalarına yönelik olarak hazırlanan projelerin seçildiği görülmektedir.
Değerlendirme sonuçlarına yönelik tepkilere bakıldığında, gerek konuyla doğrudan ilgili kesimlerin gerekse konuyu dışarıdan değerlendirenlerin, bir önceki dönemin aksine, kaydadeğer bir eleştirileri olmamıştır. Bu durum sevindiricidir. Bunda, kalkınma ajansının yetkililerinin takdire değer çabalarının yanısıra bir önceki döneme göre daha özenle seçilen bağımsız değerlendiricilerin performansları da etkili olmuştur. Umarız, bu olumlu manzara süreklilik arzeder.
Ajansın sorumluluk alanına giren TRC2 Bölgesi'nde (Diyarbakır - Şanlıurfa), başarılı görülen projelere verilecek 13 milyon TL hibe desteği ile ortaya çıkacak yeni istihdamlarla, geçtiğimiz yıl yüzde 13,5'lere gerileyen işsizliğin daha da gerileyeceğini umuyoruz. Ayrıca, bu tür desteklerin devam etmesi halinde, aynı zamanda Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olan Diyarbakır Valisi Sayın Mustafa Toprak'ın da belirttiği gibi Diyarbakır ve Şanlıurfa, ticaretin yanı sıra imalat sanayinin de merkezi olma şansına sahip olacaklar. Bu desteklerle gelişecek üretim olanakları sayesinde, üretecekleri rekabet gücü yüksek ürünlerle KOBİ'lerimiz, sadece yerel pazarlara yönelik üretim yapmakla kalmayacak, dünyaya açılma olanağına da kavuşacak.