AK Parti de "Torba Kanun"dan şikayetçi

AK Parti, Meclis'te eleştiri kaynağı olan "Torba Kanun" sistematiğine yeni yasama yılında daha az başvuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti, Meclis'te zaman zaman başvurulan, farklı kanunlarda değişiklik yaptığı için eleştiri kaynağı olan "Torba Kanun" sistematiğine yeni yasama yılında daha az başvurmayı planlıyor. 

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, Meclis'in çalışma süresinin verimli ve rasyonel kullanılması gerektiğini belirterek, ancak TBMM İçtüzüğü'nün bunun önünde engel olduğunu söyledi.

Satır, TBMM İçtüzüğü'nün  Genel Kurul ve komisyonların etkin çalışmasını sağlayamadığını, "uzun ve  konuyla ilgisi olmayan konuşmalara imkan verdiğini, önergelerle gündemin tıkanabildiğini" savundu.

Meclis'in çalışma takvimini iktidar ve muhalefetin birlikte belirlemesinden yana olduklarını anlatan Satır, şöyle konuştu:

"Çok gerekli durumlarda kullanmaktan yanayız"

"Zaman zaman çeşitli kanunlarda değişiklik yapan torba kanun sistematiğine başvuruluyor. Bu bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Öncelikli ve acil konularda bu yönteme başvurulduğunda yararı var ama az kullanılması gerekiyor. Torba Tasarı veya teklif gündeme geldiğinde kamu kurumları da içine bir şeyler sokmaya kalkıyor. Türkiye gerek sahip olduğu genç nüfusu, gerek büyüyen ekonomisi, bölgedeki gelişmeler nedeniyle zamanla yetersiz kalan yasalarını revize etmek ve yeni yasalar çıkarmak zorunda kalıyor. Ayrıca, yasa uygulayıcıları karar verirken yorum yerine her şeyi kanunda görmek istiyor. Oysa ideal olan kanunlarda sık değişiklik yapmak, tüm ayrıntıları yasalarda yazmak değil, teamüllerin de oluşmasıdır. Muhalefetin iktidardan geldiği için düzenlemeye karşı çıkıp, engelleme yoluna gitmesi de bizi zorluyor. Bundan sonra hiç başvurulmayacak demek mümkün değil ama çok gerekli durumlarda kullanmaktan yanayız. Bunun için tüm parti gruplarının sağduyulu ve Meclis'in çalışma performansını artıracak şekilde konuya yaklaşması gerekir."         

Bu konularda ilginizi çekebilir