AK Parti'de kritik zirve

Başbakan Davutoğlu, seçim sonrası AK Parti Merkez Yürütme Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıda, seçim sonuçlarının analizinin yapılmasının yanı sıra, koalisyon hükümeti ile erken seçim ihtimali üzerine görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere kabineyi ve AKP Merkez Yürütme Kurulu üyelerini parti genel merkezinde topladı. Toplantıda seçim sonuçlarının analizinin yapılmasının yanı sıra, koalisyon ve azınlık hükümeti senaryoları ile erken seçim ihtimali üzerine görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

AK Parti yetkililerini verdiği bilgiye göre, Davutoğlu'nun teamüller gereği istifasını bugün ya da yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunması ve Erdoğan'ın da yeni hükümet kurulana kadar Davutoğlu'ndan görevine devam etmesini istemesi bekleniyor.

Toplantı öncesinde bakanlar önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:

Numan Kurtulmuş: Erken seçim en uzak ihtimaldir

Milletin gösterdiği tercihe saygı duyduklarını belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş toplantı öncesi önemli mesajlar verdi. Kurtulmuş,"Milletimiz her partiye belli mesajlar vermiştir. Üzerimize düşen Türkiye’nin demokratik reformları sürecini tamamlamaktır.Seçimden sonra kurulacak hükümetle tüm partilerle demokratik reformlar sürecini tamamlamak zorundadır. Türkiye’de yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Türkiye’nin milletin iradesine saygı göstererek demokratik yeni yapıya geçmesi gerekiyor. Erken seçim görmüyorum, koalisyon hükümeti denenecek. En uzak ihtimal erken seçimdir. Türkiye olgun bir demokrasiye sahip. AK Parti’nin olmadığı hükümet mümkün değil" dedi.

Bülent Arınç: HDP'yi koçbaşı olarak kullandılar

Bülent Arınç, "14 yıldır Ak Parti’de hep zaferler gördüm. Dün akşam itibarıyla da aktif siyasete veda etmiştim. Veda günümde de büyük bir zafer görmek isterdim. Maalesef sonuç böyle olmadı. Aldığımız sonuç ortadadır. Üzgün olduğumu söylemek istiyorum. HDP açısından başarılı olduğunu söylemeliyim. CHP ve MHP başarılı değildir. MHP oyunu yüzde 17 bile yapamamıştır. Ve ancak HDP’nin çıkarabildiği kadar milletvekili çıkarabilmişlerdir. CHP başarılı değildir. 25 olan oyunu 28 dahi yapamamışlardır. Ancak her iki partinin genel başkanlarının parti sözcülerinin açıklamalarına bakıldığında bu seçimden memnun oldukları görülmektedir bu bir çelişkidir. AK Parti en çok oyu almıştır ancak biz iktidarlara alıştık. Dürüst değerlendirme yapmak gerekir. Ancak yiğit düştüğü yerden kalkar. AK Parti’nin yeniden iktidar olma şansının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu seçimde Ak Parit’yi engellemek için HDP kullanılmıştır. CHP oylarıyla HDP’nin barajı geçmesi sağlanmıştır. MHP sesini çıkarmamış ve hatta maddi yardımda bulunmuştur. HDP Ak parti iktidarını yıkmak için bir koç başı gibi kullanılmıştır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: HDP bundan sonra Çözüm Süreci'nin ancak filmini yapar

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Biz her zaman Allah'ın takdirini, milletin tercihini her şeyin üzerinde tuttuk. Aziz milletimize de çok teşekkür ediyoruz, AK Parti'yi yeninden birinci parti yaptığı için açık ara farkla hem de. Bizim her zaman önceliğimiz Türkiye oldu, Türkiye'nin menfaatleri oldu. Ümit ederiz diğer partiler de Türkiye'nin menfaatlerini öncelerler, her şeyin üzerinde Türkiye'nin menfaatlerini tutarlar. Bu süreçte onların da doğrusu sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Bu süreçte yaşananlar, AK Parti'nin aslında güven ve istikrarın tek teminatı olduğunu, Çözüm Süreci'nin tek teminatı olduğunu, yeni anayasanın tek teminatı olduğunu daha iyi bir şekilde herkese gösterecektir, daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum. HDP bundan sonra Çözüm Süreci'nin ancak filmini yapar. Yani 'Bal bal' demekle ağız tatlanmıyor, 'Barış barış' demekle de olmuyor. Madem yüzde 13 oy aldılar Kandil'e çağrı yapsınlar ve PKK'ya silah bıraktırsınlar" dedi.

Fikri Işık: Sağduyulu açıklamalar gelebilir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde açıklamalarda bulundu.

Fikri Işık, "Dün sıcağı sıcağına yapılan açıklamaların tamamı biraz hissiyat açıklamalarıdır. Önümüzdeki günlerde biraz daha sağduyulu açıklamalar gelebilir. Ona göre biraz ihtiyatlı konuşmada fayda var. Dün akşam Bahçeli'nin, CHP'nin ve HDP'nin açıklaması da biraz seçim sonrasının sıcaklığı... o seçim atmosferinin sıcaklığı diye değerlendiriyorum" dedi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Önümüzde matematiksel bir fotoğraf var

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Önümüzde bir matemetiksel fotoğraf var. İnşallah milleti merkezi alan bir anlayışla güçlü bir istikrarlı yönetim süreci devam eder diye diliyorum" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız: Enteresan bir seçim oldu

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Seçim zamanında ve tüm Türkiye’yi dolaştığımızda bir şey söylemiştik . Sandıktan çıkan sonuç başımız üstüne. Demokrasiye saygılı olmak yalnızca sözle değil icraatla olması lazım. Enteresan bir seçim oldu. Özellikle provakatif davrananlar sandıktan kaos bekleyenler enerji kesintilerinin ardına sığınanların gayreti boşa çıktı" dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik: Ders çıkaran partiyiz

Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik, Seçimden sonra Ak Parti oturup seçim sonuçları değerlendiren ve buradan atılması gereken adımlar  konusunda ders çıkaran partidir. Yeni dönemin en önemli mesajı diyalog talimatı milletten gelmiş bulunuyor.  Şuanda ortaya çıkan tabloya baktığınızda tablonun ne söylediğini göremiyor isek yanlış içindeyiz demektir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Biz mesaj aldık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz milletimizin verdiği karar saygı duyuyoruz. Biz seçim öncesi ve sonrası milletimize hakaret etmiyoruz. Ak Parti olarak milletimiz bize hangi görevi yaparsa o görevi yerine getirdik. Siyasi partiler açıklamalarını yaptı. Seçimin hemen sonrasında sıcağı sıcağına açıklama yapmak ne kadar sağlıklı göreceğiz.  Milletin verdiği mesaj tüm siyasi partiler tarafından alınmalıdır. Ak parti her zaman böyle davranmıştır. Biz mesajı aldık" dedi