AK Parti'nin ilgi çeken ekonomi vaatleri
Yeniden tek başına iktidar olan AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan ekonomi vaatlerine göre, asgari ücretin bin 300 lira olması, emekli aylıklarına yıllık toplam bin 200 lira zam yapılması bekleniyor.
Türkiye'de 1 Kasım seçimleriyle yeniden tek başına iktidar olan AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan ekonomi vaatlerine göre, asgari ücretin bin 300 lira olması, emekli aylıklarına yıllık toplam bin 200 lira zam yapılması, kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz kredi verilmesi bekleniyor.
AK Parti'nin seçim beyannamesinden derlenen bilgilere göre, yeni dönemde tüm işçi ve Bağkur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek. Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen Bağ-Kur sigortalısı esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi tamamen kaldırılacak. TOKİ eliyle emekliler uygun koşullarla konut sahibi yapılacak, bu çerçevede emeklilere 240 taksit şeklinde aylık 250 lira bedel mukabilinde konut sahibi olma imkanı sağlanacak.
AK Parti, gelecek yıl için asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunacak. Ayrıca yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırılma sağlanacak.
İşini kurmak isteyene 50 bin liraya kadar destek
Genç işsizliğinin önüne geçmek için "ulusal genç istihdamı strateji belgesi" hazırlanacak. Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek "kariyer merkezleri" kurulacak. Lise veya üniversiteden mezun olmuş gençlere iş ve kariyer konusunda yol gösterici destekler sunulacak.
Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Gençlerin kullanacakları 100 bin lira kredi için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. İlk kez iş bulan her gencin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Bu dönemde gençlerin iş başında eğitimi de temin edilerek beceri kazanmaları sağlanacak, işverenin de personel maliyeti düşürülecek.
Üniversite yurtlarının kapasitesi daha da artırılacak, standartları geliştirilmeye devam edilecek. Nihai olarak yükseköğrenimde müracaat eden tüm öğrencilere barınma imkanı sağlanacak. Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin 2 yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Gençlere ücretsiz internet erişimi imkanı getirilecek.
Üniversite giriş sistemini gözden geçirecek, yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması temin edilecek.
Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) geliştirilecek. Annelere "doğum hediyesi" programı kapsamında, ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, 3 ve üzerinde çocuklar için 600 lira ödemenin yapılmasına imkan verecek hukuki ve kurumsal düzenlemeler yerine getirilecek. İşçi ve memur tüm çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak. Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı kadın istihdamı desteklenecek. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlanacak. Kadınların iş hayatında tutunmalarını kolaylaştırmak amacıyla kaliteli ve hesaplı kreş imkanları yaygınlaştırılacak.
AB standartları göz önünde bulundurularak, babalık iznine ilişkin ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılacak.
Anahtar teslimi fabrika binası
Ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak, sade ve daha kolay uygulanabilir bir hale getirmek amacıyla "Yeni Vergi Usul Kanunu" çıkarılacak.
Türkiye'nin 51 ilinde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak, bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanması sağlanacak.
Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi, karşılıksız fabrika binası yapılacak.
Esnafa düşük faizli kredi uygulaması devam ederken, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği de verilecek. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak.
Otomotiv sektöründe, küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşma teşvik edilecek ve bu kapsamda yerli marka otomobil üretimi çalışmaları hızlandırılacak.
Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranını yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirerek sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.
Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimi gerçekleştirilecek. 4,5G mobil elektronik haberleşme altyapısına yönelik Ar-Ge çalışmalarını ve ekipmanlarının yurtiçinde üretilmesi teşvik edilecek. 5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmaları başlatılacak, Ulusal Genişbant Stratejisi hazırlanacak.
Yem ve gübrede KDV kalkacak
Tarımda yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek sağlanacak.
Polislerin 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak.
Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Enflasyon hedefleri, hükümet ve Merkez Bankası tarafından 3'er yıllık vadeler için belirlenecek.
Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılacak.
Dev projeler
İstanbul 3. havalimanı, İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda projenin tamamlanması AK Parti'nin vaatleri arasında yer alırken, Kanal İstanbul Projesi ile Ankara-Niğde Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice, Mersin-Silifke (Taşucu), Çiğli-Aliağa-Çandarlı ve Antalya-Alanya otoyollarının yapımına başlanmasının yanı sıra 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli de hayata geçirilecek mega ulaşım projesi olarak dikkati çekiyor. İstanbul Boğazı'nın altından iki defa tünel yapmak yerine dünyada bir ilk olmak üzere tek geçişte tek tünel halindeki karayolu ve metro geçişlerini kapsayacak şekilde tasarlanan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli, günde 6,5 milyon vatandaşın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlayacak, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin, YİD modeli ile yapımına başlanacak.
Yüksek hızlı tren projeleri sürecek. Milli Bölgesel Uçak yapımına başlanacak. Yerli uydu Türksat 6A'nın üretimi tamamlanacak, Türksat 5A uydusunun yapımına başlanacak.
Öğrenci, asker, muhtar ve öğretmenlere müjde
Bununla birlikte, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Malatya'da düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, seçim beyannamesinde olmayan 10 maddelik "Cumhuriyet Bayramı müjde paketi"ni de açıkladı.
Buna göre, öğrencilerin 330 lira olan burs miktarları yılbaşından itibaren 400 liraya çıkarılacak.
Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak, böylece maaşlarda 240 lira ile 580 lira arasında net artış sağlanmış olacak.
Er ve erbaşların harçlığı 2,5-3 katına çıkarılacak, böylece Mehmetçiklerin harçlıkları 100 liraya çıkacak. Askeri öğrencilerin 40 ile 200 lira arasında değişen harçlıkları da iki katına, yaklaşık 450 liraya kadar çıkarılacak. Astsubayların 2003 yılı öncesi ve sonrası mezuniyetler ile oluşan farkı gideren emeklilik intibakları gerçekleştirilecek. Uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak.
Gençlerin okulunu bitirmesinin ardından, iş sahibi olmadan önceki genel sağlık sigortası borçlarının tümü silinecek.
65 yaş maaşı alan yaşlılar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarında hiçbir kesinti olmayacak.
Muhtarların 950 lira olan maaşları bin 300 liraya çıkarılarak, asgari ücrete endekslenecek.
Şubat ayında 30 bin öğretmen atanacak.