Akar: Sadece PKK değil DEAŞ da bölgeden temizleniyor

Harekata ilişkin açıklamada bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, "Sadece PKK değil, aynı zamanda terör örgütü DEAŞ da bölgeden temizleniyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'de PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkı teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı sürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden bu sabah yapılan açıklamaya göre, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3347 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Bölge, PKK ve DEAŞ'tan temizleniyor 

Harekata ilişkin açıklamada bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, "Amacımız, bölgede barışı ve huzuru tesis etmek, bölgeyi başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütlerinden temizlemek. Sadece PKK değil, aynı zamanda terör örgütü DEAŞ da bölgeden temizleniyor" dedi. 

Yerli yeni mühimmatlar kullanılacak

Milli Savunma Bakanı Canikli, Zeytin Dalı Harekatı'nda yerli yapım yeni mühimmatların kullanılmasının planlandığını belirterek, "Nisan ayı başında birkaç ürünün inşallah son testleri gerçekleştirilecek. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına verilecek" dedi.

Afrin'i kuşatmaya 1.5 kilometre kaldı

Öte yandan TSK ve ÖSO'nun Afrin'i kuşatmaya almasına 1,5 kilometre kaldı. Anadolu Ajansı'nın harita alan ölçümüne göre, harekatta terörden arındırılan toplam alan yaklaşık bin 100 kilometrekareye ulaştı. İlçe merkezinin güneyinden çevrelenmesine ise 3,5 kilometre kaldı. 

Diğer yandan, Afrin'in 6. belde merkezi olan ve ilçe merkezinin kuzeybatısına düşen Mabatlı'ya yönelik operasyonlar henüz başlamadı. Kuşatmanın tamamlanmasının ardından, Afrin ilçe merkezini çevreleyen hatların genişletilerek sıklaştırılması bekleniyor. 

8 köy daha teröristlerden temizlendi

TSK ve ÖSO, Afrin'in ilçe merkezine bağlı Kibar köyü ile ilçenin güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Zındıkan, Kile ve Gümüşburç köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

İlçenin Celeme, Hapol, Berlane Kuy ve Küçük Karkin köyleri de teröristlerden temizlendi.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'de 5'i belde merkezi, 159'i köy ve 33'ü kritik nokta olmak üzere toplam 197 bölgeyi kontrolü altına aldı.

YPG/PKK'nın yığınak ve savunma hatları, büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canlı kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren örgüt, merkezden Beşşar Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa ise engel oluyor. Sivillerin alıkonulması, Birleşmiş Milletler'den de tepki görüyor.

Afrin’deki siviller ayrılıyor

Afrin’in kent merkezindeki siviller, evlerini terk etmeye başladı.

Afrin’deki siviller ayrılıyor Uzun kuyruklar oluştu

Afrin’de yaşayan sivillerin yanlarına aldıkları eşyalarla, Afrin’in güneyindeki ve rejim kontrolünde olan Nubul ve Zehra bölgelerine gittikleri belirtildi. Uzun araç konvoyu oluşan bölgeden ayrılan sivillerin bazılarının rejim kontrolündeki bölgelere yerleştikleri, bazılarının ise iç kesimlerdeki Menbiç tarafına devam ettikleri aktarıldı.

Ancak örgüt, sivilleri kontrol noktalarından geri çevirerek çıkışlarını engelliyor. Güneyde İran destekli güçlerin işgalindeki Nubul ile rejim kontrolündeki topraklara geçmek isteyen bazı sivillerle teröristler arasında sürekli şiddetli münakaşalar yaşanıyor.

Sivillere baskısının artması üzerine güneydeki kontrol noktalarından örgüt karargahlarına çağrı yapılarak takviye güç istendi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir