Akaryakıt fiyatlarındaki karı yakından izliyoruz

EPDK Başkanı Köktaş, akaryakıt fiyatlarındaki dağıtıcı ve bayi karının kendi kontrol ve denetimleri altında bulunduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, akaryakıt fiyatlarındaki dağıtıcı ve bayi karının kendi kontrol ve denetimleri altında bulunduğunu, bunu da çok yakından incelediklerini bildirdi.

Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneğinin (LNG&CNG Derneği) birinci kuruluş yıldönümü vesilesiyle Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen "LNG ve CNG Forumu"na katılan Köktaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Benzinin litre fiyatının 4 lirayı aştığının hatırlatılması üzerine EPDK Başkanı, akaryakıt fiyatlarının "ürün bedeli, vergi ve bayi-dağıtıcı karı" olmak üzere 3 temel unsurdan oluştuğunu, bu üç unsurdan sadece bayi ve dağıtıcı karının Kurum denetiminde olduğunu söyledi.

EPDK'nın kendisini ilgilendiren unsuru çok yakından incelediğini kaydeden Köktaş, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz ürün bedeli uluslararası piyasalarda fiyatlanıyor. Üç unsurdan sadece dağıtıcının ve bayinin toplamdaki brüt kar marjı bizim kontrolümüz içindedir ve bilmenizi isterim ki çok yakın bir takip içerisindeyiz. Yani o marjlarda son dönemlerde bir farklılık var mı, yok mu diye biz çok yakın inceliyoruz. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili sadece bunu söyleyebilirim. Yani bizim yetki alanımızda olan kısmına ilişkin yakın bir takipte olduğumuzu söylemek isterim."

Elektrik dağıtım şirketlerinin kar marjları

"Elektrik dağıtım şirketlerinin brüt kar marjları şirketlerin beklentisinin çok altında kaldı, bunu değerlendirebilir misiniz?" şeklindeki bir soru üzerine Köktaş, brüt kar marjının 8-10 tane olan tarife metodolojisinin unsurlarından sadece bir tanesi olduğunu söyledi.

Kurulda dün dağıtım şirketlerinin kar marjının 2,33 olarak belirlendiğini hatırlatan Köktaş, "2,33 esas itibariyle kendi altında birçok bileşeni olan bir rakamdır. O bileşenlerin hesaplanmasından oluşuyor. Biz bunu 2009 yılı sonu gerçekleşmelerine bakarak belirledik" dedi.

LNG tüketimi 600 milyon metreküpü aştı

Köktaş, forumda yaptığı konuşmada ise CNG ve LNG ticaret hacminin her geçen yıl büyüyerek gelişmeye devam ettiğini, 2005 yılında 155 milyon metreküp olan LNG satış miktarının 2010 yılı sonu itibariyle 600 milyon metreküpe ulaştığını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir