Akaryakıtçılar: Fişte ÖTV ve KDV gösterilsin

Akaryakıt sektörü temsilcileri geçtiğimiz hafta dilekçe ile Maliye Bakanlığı'na başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Benzin fiyatlarındaki artışı en az vatandaş kadar tedirgin biçimde izleyen akaryakıt sektörü temsilcileri geçtiğimiz hafta bir dilekçe ile Maliye Bakanlığı'na başvurarak, "Akaryakıtın fişinde ödenen rakam içindeki ÖTV ve KDV miktarı yazılı olarak belirtilsin" dedi.

Akaryakıtçıların cep telefonu faturalarında kullanılan bu yöntemi talep etmelerinin ardında, "Bari tüketici bu fahiş fiyatlarda sorumluğun biz olmadığımızı bilsin" yaklaşımı yatıyor.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, "Dilekçeyi geçen hafta Maliye Bakanlığı'na verdik. Madem vergi indiriminde bulunulmuyor bari bu yük tüketiciye verdiğimiz fişte belirtilsin. Kendimizi tüketiciye anlatmak istiyoruz. Burada cep telefonu faturalarını örnek gösterdik. Tüketicimiz 100 TL'lik bir benzin aldığında bunun ne kadarının vergi olduğunu ona verilen fişte görsün istiyoruz" diye konuştu.

Vergi indirimi sinyali yok çaresizce bekliyoruz

Maliye Bakanlığı'na verilen dilekçe, toplumsal bir destek arayışının parçası. Akaryakıtçılar, benzin fiyatlarında bir düşüş için vergi indiriminin şart olduğunu savunuyor. Ancak bu taleplerine şimdiye kadar herhangi bir olumlu yanıt gelmiş değil. TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, "Akaryakıt firmaları çaresizce bekliyor, tüketicinin bir bölümü ise 10 numara gibi alternatif yollara sapıyor" değerlendirmesi yaptı.

Zülfikar, halk otobüsleri ve diğer otobüslerden bazılarının birleşerek balıkçı teknesi aldıklarını, bu sayede ÖTV indiriminden faydalandıklarını ihbar etmelerinin ardından deniz polisinin denetimleri artırdığını söyledi. Benzin fiyatlarındaki artışla 10 Numara yağ kullanımının arttığını ve buradan çok büyük bir vergi kaybı oluştuğunun altını çizen Zülfikar, "Türkiye'nin 10 Numara kullanımından 1.5 milyar TL'lik bir kaybı var. Bu olmasa benzin 40 kuruş daha ucuz olurdu" dedi.

Benzine 2.5 ayda 6 zam yapıldı

* 95 oktan benzinin litresi 4.08 TL'den, 4.16 TL'ye yükseldi. Yılbaşından bu yana üç ay gibi kısa bir sürede yapılan 6 zamla benzindeki fiyat artışı yüzde 7,2'ye ulaştı.

* Petrol fiyatlarında artış paralelinde yılbaşından bu yana motorine gelen zam 30 kuruşa ulaştı. Zammın oransal karşılığı yüzde 9 olarak kaydedildi.

* 97 oktan kurşunsuz benzin son zam sonrası litrede 4,17 lira ile 4,30 lira arasında değişen fiyatlardan satılmaya başladı.

* Akaryakıt ürünlerinde son haftalarda üst üste yapılan zamların Ortadoğu ülkelerindeki halk hareketlerine bağlanıyor. Benzine geçen yıl da 10 kez zam yapıldığı belirlendi.

* Yılbaşında 195 lira olan 50 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 208,5 liraya ulaştı. Depodaki maliyet artışı 13.5 lira olarak gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir