Akbank ile China Development Bank arasında işbirliği

Akbank ve China Development Bank, Çin ile Türkiye arasındaki ticari işlemlerin ülke yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik destek sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank, China Development Bank ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Akbank'tan yapılan yazılı açıklamada, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt ve China Development Bank Başkan Yardımcısı Gao Jian'ın katıldığı bir törenle imzalanan anlaşmanın, iki bankanın uzun vadeli stratejik işbirliğinin temellerini atma amacını taşıdığı belirtildi.

İşbirliği anlaşması çerçevesinde, Akbank ve China Development Bank'ın karşılıklı yuan ve TL hesapları açarak Çin ile Türkiye arasındaki ticari işlemlerin ülke yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik destek sağlayacağı, anlaşmayla ayrıca iki banka arasındaki iş ilişkileri güçlendirilirken, her iki ülke girişimcilerinin altyapı projelerinde, ticaret ve yatırım işlemlerinde karşılıklı olarak desteklenmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Akbank Genel Müdürü Akkurt, işbirliği anlaşmasına ilişkin değerlendirmesinde, dünyada yaşanan kriz sonrasında tüm gözlerin gelişmekte olan ülkelere çevrildiğine dikkati çekerek, BRIC ülkelerinin zaten uzun bir süredir ilgi gören ve yatırımların giderek arttığı ülkeler olduğunu, Çin'in özellikle kriz dönemi ve sonrasında Türkiye'de de dikkatle izlenen ve ekonomik performansıyla övgü alan ülkelerin başında yer aldığını ifade etti.

Çin ile ilişkilerin her geçen gün artan bir hacimle devam ettiğinin altını çizen Akkurt, "Akbank olarak, geçen yıl çıkardığımız BRIC fonuyla Çin'de yatırım olanaklarının kapısını açmıştık. Geçtiğimiz ay Çin'de yaptığımız temaslarda bu ülke ile karşılıklı iş fırsatlarını değerlendirme olanağını bulduk. Çin ziyaretimizin bu anlaşmanın imzasında önemli katkısı olduğuna inanıyorum. China Development Bank ile imzalanan bu anlaşma, yepyeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde karşılıklı olarak bir köprü vazifesi görmekten çok mutluyuz" yorumunu yaptı.

Verilen bilgiye göre, Çin'in "en büyük" bankaları arasında yer alan ve 1994 yılında kurulan China Development Bank (CDB-Çin Kalkınma Bankası), 2008 yılında yeniden yapılandırma sürecinden geçerek China Development Bank Corporation adını aldı. 2009 yıl sonu itibarıyla A1 Moody's kredi notuna ve yüzde 11.83 sermaye yeterlilik oranına sahip China Development Bank Corporation'ın toplam aktifleri 678 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir