Akbank'ın Gebze'de kurduğu bankacılık üssü dünya liginde

Akbank, Gebze'deki Bankacılık Merkezi’nin kapılarını açtı. Bugün 10'uncu yılını kutlayan çağrı merkezinin de bulunduğu bina çevreyi de koruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank'ın İstanbul'un dört bölgesindeki operasyon merkezlerini tek çatı altında topladığı Gebze'deki Akbank Bankacılık Merkezi (ABM), Genel Müdür Ziya Akkurt'un deyimiyle "işin profesörlerinin toplandığı" bir merkez haline geldi. 

Akbank Operasyon Merkezi 2010 yılında ulaştığı 550 milyon işlem, 50 milyon telefon hacmi ile Türkiye'deki en büyük,  Avrupa'da Polonya, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerdeki operasyonlardan daha büyük bir hacme ulaştı. Operasyon merkezinin büyüklüğü artık ABD'deki bankaların merkezleri ile yarışırken yeni bankacılık uygulamaları ve ürünlerinin de doğduğu bir üs konumunda.

Akbank, 150 milyon TL'ye malolan Bankacılık Merkezi'nin kapılarını Genel Müdür Ziya Akkurt'un katılımıyla basına açarken 78 bin metre karelik alanda 3.500 kişilik ekibin çalıştığı merkez artık bankanın operasyonlarının yüzde 98'ini gerçekleştiriyor. 2008'dealınan yatırım kararının uygulanması krizin en sıcak günlerine denk gelirken 1 Nisan 2009'da başlayan süreç sadece 11 ayda tamamlanmış.

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Bankacılık Merkezi'ni hayal ederken sadece sektörün gereklerini yerine getirmeyi değil, çok büyük hedefleri amaçladıklarını belirterek "ABM, Akbank'ın uzun yıllara dayanan sektör deneyiminin yanısıra  müşterilerimizin, çalışanlarımızın ihtiyaçları ve dünya bankacılık sektörüne örnek olacak  teknolojik yeniliklerle donatıldı. Akbank'ın teknolojik ürünlerinin tamamı burada geliştiriliyor" dedi.

Akbank'ın mutfağı oldu

Akbank Bankacılık Merkezi'nde bugün 3.500 kişinin çalıştığını kapasitesinin 5.500 kişi olduğunu ve ek bir yatırımla çalışan sayısının 15 bine çıkabileceğine dikkat çeken Akkurt, "Tüm Akbank'ı buraya taşıyabilecek durumdayız" ifadelerini kullandı.

Akkurt, İstanbul'un 4 farklı bölgesi; Maslak, Ümraniye, Gümüşsuyu ve Sabancı Center'daki birimleri bir araya topladıklarını ifade ederken verilen bilgiye göre ABM'de yılda 11 bin yeni bankacılık fikri toplanıyor. Bu fikirlerin 9 bin 300'ü çalışanlardan bin 700'ü müşterilerden geliyor. Bankanın son uygulaması Birikimli Mevduat'ta ABM'den çıktı.  

Çağrı Merkezi'nin de 10'uncu yılı

Artık Akbank Bankacılık Merkezi'nden hizmet veren Çağrı Merkezi'nin de bu yıl 10'uncu kuruluş yıldönümü.  "Temmuz 2011'de yanıtladığımız ilk müşteri çağrısının üzerinden 10 yıl geçti" diyen Akkurt, ayda 1.2 milyon farklı müşteriye hizmet veren Çağrı Merkezi'nin, 2010 yılında toplam 4.8 milyon farklı müşteriye hizmet verdiğini ve ayda toplam 4.5 milyon çağrı kapasitesine ulaştığını kaydetti. Akkurt, "2001 yılında aylık 150 bin inbound çağrı kapasitemiz vardı. Bugün ayda 3 milyon inbound, 1.5 milyon outbound (1 milyon telemarketing, 500 bin tahsilat) olmak üzere 4.5 mio çağrı kapasitesi ile hizmet veren çağrı merkezimizde 2010 yılında yaklaşık 39.5 milyon inbound çağrı alınmıştır" diye konuştu.

Bankanın en önemli satış kanallarından biri haline gelen çağrı merkezinde yanıtlanan çağrıların yüzde 12'si satışa dönüşüyor. Bu oran uluslararası çağrı merkezlerinde yüzde 9. Akkurt, Çağrı Merkezi'nin 60 kişiyle başladığı hizmetlerini, bugün 1,000'i aşkın üniversite mezunu bin 375 kişilik bir ekiple bankanın sesi olduğunu da kaydetti.  Akkurt, son iki senede çağrı merkezinde orta ölçekli bir bankanın kart portföyü kadar kredi kartı satışı gerçekleştirdiklerini de kaydederek sigorta satışlarında geçen yıl banka üretiminin yüzde 40'ının çağrı merkezinde gerçekleştiği bilgisini de paylaştı. Bankanın çağrı merkezi ayrıca son 5 yılda 400'e yakın çalışanını şube ve farklı birimlere kazandırmış.

5 milyon ton suyu kurtardı

Çevreye saygılı bir bina yaptıklarını ve bina içinde üretilen yağı biodizelcilere teslim ettiklerini kaydeden Akkurt, böylece Akbank Bankacılık Merkezi'nde atık yağın geri dönüşümünü sağladıklarını anlattı. Akkurt, 1 yılda 4 ton atık yağın doğaya karışmasının engellendiğini ifade ederek şu bilgiyi verdi: "1 litre atık yağ 1.000 ton suyu kullanılamaz duruma getiriyor.  Bugüne kadar yaklaşık 5.000 litre atık yağ çıkışı oldu. Bu da 5.000.000 ton suya denk geliyor. Akbank olarak biz bu atık yağları satmıyoruz. Anlaşmalı kurumumuz Sofra tarafından  atık yağlarımızı, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisans verilmiş ulusal bitkisel atık yağ toplama-nakliyat şirketine teslim ediyoruz."

Binanın çevreci özelliklerini anlatırken Akkurt,  pencerelerde kullandıkları özel bir sistemle binayı 'ısıtma'dıklarını aksine 'soğuttuklarını' ifade ederek böylece enerji tüketimini en düşük seviyeye çektiklerini kaydetti. Binanın karbon salınımını da azalttıklarını vurgulayan Akkurt, sıcak su ihtiyacının güneş panelleri ile sağlandığını anlattı.

RAKAMLARLA BANKACILIK MERKEZİ

Bankacılık merkezinde 2010 yılında 550 milyon adet işlem yapıldı. Bunun 110 milyonu para transferleri, fatura ve maaş ödemelerinden; 85 milyonu üye işyerlerine POS bedeli aktarımından; 51 milyonu kart, çek ve ekstre basımından; 33 milyonu ise yatırım fonu alım satımından oluştu.  Şube operasyonları bölümü tarafından elektronik yolla yapılan, EFT, havale, telefon ve su faturası gibi abone tahsilatları, maaş ödemeleri, bayi ve tedarikçi ödemeleri gibi işlemlerin yıllık hacmi ise 187 milyar TL oldu. Ayda ortalama 260 bin kredi kartı başvurusu proses edilmekte ve ortalama 245 bin adet kredi kartı, 113 bin adet debit kart basılıyor. 2011 yılı ilk altı ayda müşteri şikayetlerinde ilk kontakta çözüm oranı %94, ortalama çözüm süresi 1.8 gün

 

Bu konularda ilginizi çekebilir